Ingezonden persbericht


datum afzender ter attentie van 3-4-2007 Ellen Verbeem

Persbericht (embargo tot 3 april 2007, 13.00 uur)

Start M. campagne tegen illegale, vervuilde grondtransporten Moet jij illegale rotzooi vervoeren?

Met die boodschap start Stichting Meld Misdaad Anoniem (M.) in opdracht van het Interregionaal Milieuteam van de politie Amsterdam Amstelland / Gooi en Vechtstreek vandaag een campagne tegen illegale transporten van vervuilde grond. De campagne is erop gericht om chauffeurs te wijzen op het gezondheidsrisico van dergelijke transporten en hen te stimuleren om informatie hierover te melden bij de politie of anoniem via M. 0800 7000. De aftrap voor de campagne vindt vandaag op ludieke wijze plaats om 13.00 uur bij het Truckerscafé Ziggy's World in Schiphol Zuid Oost. Inhoud campagne
De campagne richt zich op chauffeurs die grondtransporten moeten uitvoeren. Deze ladingen kunnen bijvoorbeeld asbest, zware metalen of chemicaliën als benzeen bevatten die ­ zonder de juiste voorzorgsmaatregelen - zeer schadelijk kunnen zijn voor de gezondheid. Juist bij illegale transporten blijven deze voorzorgsmaatregelen achterwege. Chauffeurs lopen daardoor een ernstig gezondheidsrisico en kunnen op termijn ziek worden. Dat aspect trekt hen mogelijk over de streep om hierover contact op te nemen met de politie, en als dit niet kan anoniem met M. 0800-7000. De chauffeurs kennen vaak de opdrachtgevers, en de opdrachtgevers kennen hen. Daarom durven zij soms niet met hun informatie naar de politie. Melden via M. kan dan een goed en veilig alternatief zijn.
Gedurende twee actieweken worden chauffeurs via een radiospot op een indringende wijze geconfronteerd met een `collega' die een ernstige longziekte heeft opgelopen doordat hij vervuilde grond illegaal en onbeschermd afvoerde. Naast deze spot worden posters en flyers verspreid op plekken waar chauffeurs komen (truckstops, wasstraten, benzinestations, Stichting M. is aangesloten bij Crimestoppers International KvK 27263770


---

garages etc.), advertenties geplaatst in op truckers gerichte magazines en websites en wordt een internetcampagne ingezet.
Achtergrond
In en rondom Amsterdam vinden veel grondtransporten plaats. Cijfers van de politie Amsterdam-Amstelland laten zien dat er alleen al in 2006 25.770 vrachten van en naar Amsterdam plaatsvonden. In totaal ging het om ruim 800 miljoen kilo grond. 70% van alle grondtransporten in Amsterdam blijkt in overtreding, dit komt weer overeen met de landelijke cijfers. Binnen de politie bestaat het sterke vermoeden dat bij een aanzienlijke hoeveelheid van deze transporten vervuilde grond illegaal wordt afgevoerd. Illegaal transport van vervuilde grond is een ernstig misdrijf dat soms ook in georganiseerd verband plaatsvindt.
Het initiatief voor deze campagne is namens Politie Nederland genomen door het Interregionaal Milieuteam van de politie Amsterdam-Amstelland. De aanpak van illegale grondtransporten is één van de door politie en justitie vastgestelde landelijke prioriteiten voor wat betreft milieucriminaliteit. Ook het Landelijk Overleg Milieuhandhaving (LOM) staat achter de campagne. Dit samenwerkingsverband tussen de milieuhandhavende overheden stelt de landelijke prioriteiten vast en staat een ketengerichte aanpak voor waarbij de instrumenten strafrecht en bestuursrecht kunnen worden ingezet.
Noot voor de redactie (