Gemeente Utrecht


2007 SCHRIFTELIJKE VRAGEN
40 Vragen van de heer P. Zwanenberg en de heer T.W. Schipper
(ingekomen 9 maart 2007
en antwoorden door het college verzonden op 3 april 2007)


Eind 2005 heeft Mitros besloten dat 't Kleine Wijk in Utrecht gesloopt gaat worden en wordt vervangen door nieuwbouw. Sindsdien kampt het wijkje met toenemende leegstand. Onduidelijk is wat hier de oorzaak van is. Mitros verwijst naar de SSH, die veel panden tijdelijk verhuurt. SSH op haar beurt verwijst naar Mitros. Op dit moment staan er zo'n veertig woningen in de wijk leeg, terwijl sloop pas rond begin 2008 verwacht wordt. En dit terwijl er naar onze mening nog voldoende woningzoekenden zijn.

In 't Kleine Wijk wonen ook nog 39 reguliere huurders waarvan een aantal wacht tot de nieuwbouw op de Ahornstraat gereed is. Deze huurders mogen in hun huizen blijven tot die locatie gereed is. De andere Mitros huurders is de huur opgezegd (zie bijlage) en moeten nu per 1 mei al uit hun huizen. Wij vragen ons af waarop dit gebaseerd is. De woningen blijven nog geruime tijd staan en er is op dit moment al genoeg leegstand in de wijk. In het Stedelijk Protocol 'Utrecht Vernieuwt' wordt het belang van behoud van leefbaarheid hoog aangeschreven, met name door zoveel mogelijk woningen bewoond te houden tot de sloop.


Dit brengt ons tot de volgende vragen:

1. Is het college het met ons eens dat de vele leegstand een onwenselijke situatie is?


Ja. Alhoewel enige leegstand onvermijdelijk is gezien het grote aantal verhuizingen, is de huidige leegstand in 't Kleine Wijk groter dan wenselijk.

2. Wat zijn de redenen van de grote leegstand? Zijn die gelegen in onvoldoende belangstelling vanuit woningzoekenden, onvoldoende werving onder woningzoekenden, of het ontbreken van voldoende vervangende woonruimte voor de (tijdelijke) huurders na de sloop?


Belangrijkste oorzaken zijn de schommelingen in de belangstelling voor de kamermarkt en in het aanbod van tijdelijke verhuur in sloopgebieden. De leeggekomen woningen worden namelijk kamergewijs verhuurd door de SSH. In de nazomer is de druk op de kamermarkt het grootst door de instroom van nieuwe studenten, later in het jaar neemt deze af. Ook het aanbod kent grote schommelingen. In Ondiep en de aangrenzende Geuzenwijk zijn in het afgelopen jaar zo'n 300 woningen in sloopgebieden leeggekomen. De druk op de kamermarkt is in de afgelopen jaren structureel wat afgenomen, wat bij dergelijk tijdelijk aanbod het eerst merkbaar is.

3. Gaat het college deze zaak opnemen met Mitros om ervoor te zorgen dat de huizen tot aan de sloop zoveel mogelijk verhuurd zullen worden?


Nee. Mitros heeft zelf onlangs met de SSH herziene afspraken gemaakt om de leegstand en sloop terug te brengen. Wanneer de woningen desalniettemin niet snel genoeg verhuurd worden, zullen ze in bruikleen gegeven worden via een antitkraakbureau. Tevens zal in Stuw-verband worden besproken hoe leegstand in sloopgebieden tot een minimum beperkt zal blijjven.

4. Is het college het met ons eens dat het vreemd is dat de huurders al per 1 mei uit hun huizen moeten?


Nee. De oorspronkelijke bewoners kregen met ingang van 9 december 2005 een urgentie voor de duur van 1 jaar. In september 2006 is besloten om de urgentieperiode te verlengen tot 31 maart 2007, om de nog resterende huurders voldoende mogelijkheden te bieden om zelf een nieuwe woning te vinden. Inmiddels hebben op 4 na alle (bijna 200) huurders een nieuwe woning geaccepteerd. Deze laatste 4 krijgen na 31 maart een eenmalige aanbieding, zoals vastgelegd in het Algemeen Sociaal Projectplan. De sloop is gepland in oktober 2007. Gebruikelijk is dat de woningen enkele maanden ervoor worden ontruimd.

5. Zo nee, is er een beleid om reguliere huurders te dwingen zo'n lange tijd voor sloop al te vertrekken?


Zie beantwoording van vraag 4.

6. Zo ja, is het college bereid in te grijpen en ervoor te zorgen dat deze huurders in hun huizen kunnen blijven wonen, waarbij je na 1 mei bijvoorbeeld kunt denken aan bruikleen voor de zittende bewoners?


Ja. Met Mitros is contact opgenomen om te bereiken dat deze vier bewoners nog een aantal weken mogen blijven wonen.Mitros heeft toegezegd dat aan deze bewoners een goede eenmalige aanbieding zal worden gedaan en wanneer daar meer tijd voor nodig is de bewoners niet zullen worden aangesproken op de huuropzegging per 1 mei 2007.


Aanvullende vraag uit de raadscommissie van maart 2007:
7. Moet voor plankwoningen in Ondiep ook huur betaald worden? Kortom is hier sprake van tijdelijke verhuur met huurbetaling en/of plankwoningen met gebruikscontracten zonder huurbetaling?


De SSH verhuurt alle woningen op basis van tijdelijke verhuur, met huurbetaling. Woningen die kort voor de geplande sloop vrijkomen (slechts enkele maanden of nog korter) worden in bruikleen gegeven (zonder huurbetaling) van een anti-kraakbureau. Bruikleen wordt verder incidenteel toegepast als woningen zoveel gebreken hebben dat ze niet geschikt (te maken) zijn voor tijdelijke bewoning.


---- --