Gemeente Rotterdam wil harddrugsscene nabij scholen


ROTTERDAM, 20070403 -- Waar in heel Nederland een discussie plaatsvindt over een verbod op de verkoop van softdrugs in de buurt van scholen doet de Gemeente Rotterdam al 1,5 jaar verwoede pogingen om de beruchte verslaafdenopvang van de Pauluskerk met bijbehorende drugsscene te verplaatsen naar een locatie op steenworp afstand van enkele middelbare scholen en een basisschool. Op één van deze scholen vond pasgeleden nog een vechtpartij plaats met zwaar politie optreden dat de landelijke pers haalde. Tevens ligt de locatie op slechts enkele honderden meters van de plek waar in januari een achtjarig meisje werd verkracht in het onoverzichtelijke wooncomplex Heliport

Het zal mensen waarschijnlijk niet verbazen dat de door de gemeente gewenste locatie voor de opvang van harddrugsverslaafden en de daarbij behorende drugsscene grenst aan één van de net door de regering aangewezen probleemwijken. De gemeente echter zet alles op alles om de opvang op deze locatie te realiseren. Zo heeft zij een gespecialiseerde advocaat van het landsadvocatenkantoor ingeschakeld en heeft zij de gemeenteraad in een besluit laten liegen. De laatste berichten zijn dat een opvang in Kralingen niet doorgaat, omdat de gemeente de opvang wil concentreren op het Couwenburg. Nog meer harddrugsverslaafden en dealers in de nabijheid van scholen en woonwijken lijkt het motto van dit gemeentebestuur te zijn.

Omwonenden die zich massaal verzetten tegen deze opvang, hebben nu al twee keer van de voorzieningenrechter gelijk gekregen, maar de gemeente lijkt hierdoor alleen nog stelliger haar plannen te willen doorzetten. Bij een hoorzitting op 23 maart 2007 stond de gemeente wederom met de mond vol tanden op de vele argumenten en vragen van bezwaar aantekenende belanghebbenden. De gemeente ging nauwelijks op de argumenten in en beantwoordde de vragen niet. Hun advocaat maakte de opmerking dat de argumenten van de gemeente niet langs een fileermes gehaald moesten worden, maar dat het totaal van de argumenten voldoende zou moeten zijn. Veel gammele niet te onderbouwen argumenten zouden bij elkaar opgeteld moeten leiden tot concrete, objectieve argumenten waarom de gemeente op nog geen driehonderd meter van verschillende scholen een verslaafdenopvang met een onvermijdelijke drugsscene zou mogen vestigen. Officieel moet B&W het advies van haar hoorcommissie afwachten, maar feitelijk heeft men het besluit al genomen: er zal en er moet een harddrugsverslaafdenopvang komen op nog geen driehonderd meter van scholen, een criminaliteitsgevoelige woonwijk en een volgens onze regering probleemwijk.


Actiegroep Couwenburg Nee
couwenburgnee@live.nl