De Volkskrant: van Forum naar Spreekbuis


Vredesproces in Nepal?

HEERHUGOWAARD, 20070403 -- Op dinsdag 27 maart 2007 publiceerde de De Volkskrant het artikel "Red het vredesproces in Nepal" van Christa Meindersma. Dit artikel verdient, zoals het goed betaamt in een forum, enige reactie. Ook een Centrum voor Strategische Studies (HCSS) waarvan zij deel uitmaakt verdient gezond tegengas. Helaas werd dit afgedaan door De Volkrant met een standaardmail: "Zoveel wachtenden voor U". Omdat het artikel niet bijdraagt tot een evenwichtige berichtgeving over de situatie in Nepal, vindt u hieronder alsnog de reactie van Himalaya Archief Nederland.

Vredesproces in Nepal?

Christa Meindersma geeft een redelijk beeld van de situatie en constateert dat het vredesproces in Nepal gered zou moeten worden; dat er hulp moet worden geleverd aan de groeperingen in de marge. Hier rijzen enkele belangrijke vragen die zij zichzelf niet stelt:
Is er wel een vredesproces aan de gang in Nepal? En zo ja: wat heeft de internationale gemeenschap aan belangen? In het verlengde van deze vragen: wat heeft de internationale gemeenschap te bieden en aan welke groeperingen? In Nepal vindt er geen vredesproces maar een politiek proces plaats waarbij een erg sterke, maar wat naïeve houding, van groeperingen aanwezig is om te verwachten dat de staat/overheid hun positie kan veranderen. Het gaat niet om vrede maar om de vraag hoe de verschillende politieke partijen de macht van de overheid naar zich toe kunnen trekken en daarmee bepaalde belangen kunnen dienen.

Doordat verschillende etnische groeperingen(minstens 60 in Nepal) zich politiek (langs etnische lijnen dus) zijn gaan organiseren ontstaan er meerdere politieke partijen waardoor een breed gedragen consensus op verschillende terreinen (consensus over de rol van de staat, herstel van de rechterlijke macht, armoede vermindering) steeds moeilijker te verwezenlijken is.

Als er middelen, via de internationale gemeenschap, wel zouden moeten komen, wat is er dan met alle hulp van de afgelopen decennia gebeurd? Stelselmatig hebben internationale hulporganisaties en buitenlandse overheden de corruptie en verspilling getolereerd (zowel op overheidsniveau als op het niveau van de lokale hulporganisaties) en dit gaat tot op de dag van vandaag door.

Het beste advies aan de internationale gemeenschap is deze: doe iets meer aan introspectie en geef antwoord op de vraag wat er met de miljarden zijn gebeurd. Tot die vraag beantwoord is kan de internationale gemeenschap zich beter afzijdig houden.

Himalaya Archief Nederland
De stichting geeft onafhankelijk informatie over de Himalaya regio.
www.himalaya-archief.nl