Socialistische Partij

Karabulut bepleit harde aanpak illegale uitzendbureaus


03-04-2007 * Malafide uitzendbureaus zijn nog steeds een groot probleem en het is onbegrijpelijk dat de overheid daar zo weinig oog voor heeft. Sadet Karabulut, Tweede-Kamerlid voor de SP, is hard in haar oordeel. Met illegale tewerkstelling van werknemers wordt het minimumloon genegeerd, arbeidstijden worden aan de laars gelapt en belasting- en premies worden ontdoken. "Hier is sprake van moderne slavenarbeid en pure fraude. Deze louche branche vormt een bedreiging voor de lonen en werkzekerheid voor werknemers."

Sinds de afschaffing van het vergunningstelsel in 1998 kan iedereen een uitzendbureau beginnen. Tweederde van de uitzendbureaus blijkt illegaal. De uitzendbranche heeft met vrijwillige certificering geprobeerd deze illegale praktijken een halt toe te roepen, maar dit blijkt niet te werken. Daarom luidt de branche nu zelf de noodklok en vraagt de sector de overheid op om hen te steunen. De SP wil samen met de uitzendbranche komen tot een verplichte certificering om het probleem voor eens en altijd uit de wereld te helpen. Vandaag heeft Karabulut de regering verzocht de verplichte certificering van de uitzendbranche wettelijk in te voeren.

Het kabinet wees het voorstel van de SP echter af en wil het aan de markt overlaten. Karabulut: "Onvoorstelbaar, we zijn inmiddels tien jaar verder en de problemen van illegaliteit nemen alleen maar toe. Ook de branche wil dat er ingegrepen wordt. De politiek kan nu niet blijven wegkijken en moet zo snel mogelijk ingrijpen."