Partij voor de Dieren

03-04-2007
Landbouwcoalitie verwerft opnieuw dominante positie in vaste kamercommissie LNV

Met de verkiezing van Annie Schreijer-Pierik (CDA) tot voorzitter van de vaste kamercommissie voor LNV en die van Bas van der Vlies (SGP) tot vice-voorzitter, heeft het zogenoemde "landbouwblok" dat in de afgelopen 5 jaar het Nederlandse landbouwbeleid domineerde, haar invloed gecontinueerd.

Die continuering is niet in lijn met de verkiezingsuitslag van 22-11 waarbij de kiezers ervoor zorgden dat de landbouwcoalitie haar jarenlange meerderheid verloor.
De verkiezing van Schreijer-Pierik is ook niet in overeenstemming met de gemaakte afspraak dat commissievoorzitters een andere politieke kleur zouden hebben dan de verantwoordelijk minister.

De Partij voor de Dieren is verbaasd dat partijen als de PvdA, SP en Christenunie, die in hun verkiezingsprogramma en tijdens de verkiezingscampagne aangaven groot belang te hechten aan veranderingen in het LNV dossier ten gunste van dieren, nu weglopen voor hun verantwoordelijkheid door zelf geen kandidaten te willen leveren voor voorzitterschap of vice-voorzitterschap van de LNV commissie.

Om uiting te geven aan haar teleurstelling over deze gang van zaken heeft de Partij voor de Dieren tegen de benoeming van Schreijer-Pierik en Van der Vlies gestemd.