RVD / Kon. Huis nr. 42: Opening tentoonstelling 'Berlin Drama' in Rotterdam

PROF. MR. PIETER VAN VOLLENHOVEN OPENT TENTOONSTELLING 'BERLIN DRAMA' IN ROTTERDAM

Prof.mr. Pieter van Vollenhoven opent woensdag 4 april de tentoonstelling Het Berlin Drama in het Maritiem Museum in Rotterdam. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de veerboot 'Berlin' voor de kust van Hoek van Holland verging. In de tentoonstelling wordt uniek filmmateriaal uit 1907 voor het eerst aan het publiek getoond.

Op donderdagnacht 21 februari 1907 woedde op de Noordzee een zware storm. De 'Berlin' uit Harwich naderde op dat moment Hoek van Holland met aan boord 143 opvarenden, waaronder een Duits operagezelschap, zakenlieden en een alleenreizend vijfjarig jongetje. Wanneer het schip op de Noorderpier slaat voltrekt zich de grootste scheepsramp voor de Nederlandse kust in de 20e eeuw. Uiteindelijk worden slechts 15 mensen gered.

Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina, nam in Hoek van Holland deel aan de reddingswerkzaamheden. Ook bezocht hij nabestaanden en overlevenden. De Prins bleef betrokken bij de nasleep van de ramp. De Koningin vroeg hem voorjaar 1907 voorzitter te worden van een staatscommissie die moest zoeken naar verbeteringen van het reddingswezen op de Nederlandse kusten.

Er zijn nauwelijks authentieke voorwerpen van de 'Berlin' overgebleven. Het Maritiem Museum heeft de verhalen van nabestaanden en artikelen gebruikt om de laatste vaartocht van de veerboot te reconstrueren. De tentoonstelling neemt de bezoekers mee op deze tocht en laat hen kennis maken met de kapitein en de passagiers. Van een aantal bijzondere figuren horen ze hun levensverhaal. Met licht, geluid, beweging en suggestie voltrekt de ramp zich opnieuw en wordt duidelijk wie de ramp heeft overleefd en wie niet. Ook de rol van de redders, Prins Hendrik en de media wordt belicht. Het wrak van de Berlin is als een 'Panorama Mesdag' te zien.

Vijf jaar na de ondergang van de 'Berlin' verging de 'Titanic', waarbij 1517 passagiers om het leven komen. Van de 'Titanic' overleeft een derde van de opvarenden de ramp, tegenover slechts een tiende van de passagiers op de 'Berlin'.

Noot voor redacties (