Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Project RFID in de Zorg voltooid

Symposium (4 april aanstaande) belicht resultaten en next steps onderzoek

Utrecht, 15 maart 2007 - Het Academisch Medisch Centrum (AMC), Capgemini, Geodan, Intel en Oracle hebben het gezamenlijke project 'RFID in de Zorg' succesvol afgerond. Van september 2005 tot januari 2007 werd in pilots de bruikbaarheid van Radio Frequency Identification binnen een ziekenhuisomgeving onderzocht. Uit het onderzoek is naar voren gekomen dat RFID in de zorg toegevoegde waarde kan hebben voor patiëntveiligheid, logistieke efficiency en transparantie. Het project is uitgevoerd in opdracht van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport en is mede gefinancierd door het Ministerie van Economische Zaken.

Het ambitieniveau van het project was hoog: de toepasbaarheid van RFID werd op drie gebieden (personen, materialen, bloedproducten) getoetst, binnen de complexe en technisch hoogwaardige omgeving van een OK-complex, intensive care-afdeling en bloedtransfusielaboratorium in het AMC in Amsterdam. Alle drie de pilots leverden uiteindelijk waardevolle inzichten op.

Het project heeft aangetoond dat patiënten zijn gebaat bij een goed gebruik van de technologie. Door zowel zorgverleners als patiënten uit te rusten met actieve RFID-tags kunnen hun bewegingen door het ziekenhuis worden gevolgd. Dit leidt tot een efficiëntere, betere registratie en extra controles rondom een operatie, en biedt aanvullende mogelijkheden tot procesverbeteringen binnen de OK. Zo kan aan de hand van RFID-gegevens doelmatiger worden omgegaan met het aantal personeelsbewegingen. Deze efficiëntieslag vermindert tevens de kans op verspreiding van infectiehaarden, waardoor het risico op wondbesmetting bij patiënten afneemt.

Het project heeft ook met succes aangetoond dat RFID zeer geschikt is om de materialenstroom rond een OK te volgen. Op deze manier kan inzicht worden verkregen in het gebruik van materialen bij een willekeurige operatie, zodat het logistieke proces kan worden verbeterd. De pilot vormt zo een pleidooi voor de inzet van RFID in de logistieke keten van medische materialen.

Als derde pilot werd de bruikbaarheid van RFID bij het traceren van bloedproducten onderzocht. In het kader van Europese regelgeving is het noodzakelijk om bloed en bloedbestanddelen van donor tot ontvanger en omgekeerd te kunnen traceren. Temperatuurgevoelige, actieve tags bleken een uitkomst; ze maken een continue bewaking van het product mogelijk door de hele keten, van het transfusielab tot en met de toediening. Ook kan na gebruik op OK of IC worden vastgesteld welke bloedzakken zijn verbruikt, met alle positieve gevolgen voor de transfusieregistratie van dien.

RFID in de Zorg is, kortom, een baanbrekend project gebleken. De deelnemers hebben kunnen aantonen dat de technologie, mits zorgvuldig toegepast, van grote waarde kan zijn op het gebied van transparantie, patiëntveiligheid en efficiëntie.