NCRV

Dokusoap: Alles te koop

Frans Bromet op zoek naar de verhalen achter Marktplaats

Woensdag 4 april
Nederland 2
19.23 uur

Nederlanders zijn koopjesjagers. Volgens onderzoeksbureau Heliview hebben ruim drie miljoen Nederlanders iets gekocht of verkocht via een veiling- of advertentiesite in de afgelopen drie jaar (zomer 2006). Bijna 70 procent doet dat om de hand op de knip te houden, 62 procent schaft iets aan uit nieuwsgierigheid en 19 procent noemt milieubewustheid als belangrijke reden. De populairste categorieën op (ver)koopsites zijn computers, mobiele telefoons, kleding & schoenen.

Met een marktaandeel van 92 procent is Marktplaats.nl nog altijd de populairste advertentiesite. Op de site, die in 2004 voor liefst 225 miljoen euro werd verkocht aan het internationale eBay, staan ruim 3 miljoen advertenties. De site trekt maandelijks 6,7 miljoen unieke bezoekers en kooplustigen.

In Alles te koop gaat Frans Bromet op zoek naar de bijzondere verhalen achter de advertenties op Marktplaats. Zoals het verhaal van de 30-jarige Martine uit Hoorn. Zij verkoopt twee galajurken. De jurken zijn haar te groot geworden, nadat ze, samen met haar vriend, met succes het Sonja Bakker-dieet heeft gevolgd. Ook haar vriend, die maar liefst 20 kilo verloor, past zijn kleren niet meer.

Ruud verkoopt zijn papagaai Jacco. Hij nam Jacco overal mee naar toe. Maar omdat Ruud zolang in het ziekenhuis heeft gelegen zijn ze uit elkaar gegroeid. Voor Ruud reden om Jacco te verkopen, aan een nieuw baasje dat meer tijd aan de papegaai kan besteden.

De 29-jarige Hongaarse kapster Nora uit Leerdam verkoopt een kapperswasbak. Ze woont nu bijna vijf jaar in Nederland en heeft hier een eigen salon, waar zij, onder andere, op de Turkse manier wenkbrauwen epileert met een draadje. Nora krijgt bezoek van een paar Turkse dames die zich voorbereiden op een groot trouwfeest.

En Bromet gaat langs bij de 67-jarige Arie uit Almere die zijn Accordiola-accordeon verkoopt. Arie heeft last van hartklachten en mag het instrument niet meer mag tillen. Maar voor Arie hoort muziek bij zijn leven. In zijn zelfgebouwde studio aan huis heeft hij een lied voor alle voetbalclubs en -fans geschreven, zodat de supporters in plaats van leuzen uitschreeuwen, samen hetzelfde lied zingen.

Camera en regie: Frans Bromet
Productie: Bromet & Dochters
Eindredactie NCRV: Jelle Peter de Ruiter