Van Vollenhoven opent expo scheepsramp Berlin

21.03.2007 / 12:43 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Maritiem museum

Maritiem museum

Op woensdag 4 april opent prof. mr. Pieter van Vollenhoven de tentoonstelling Het Berlin Drama - Scheepsramp op de Hoek, in het Maritiem Museum Rotterdam. Dit jaar is het honderd jaar geleden dat de veerboot Berlin voor de kust van Hoek van Holland verging. Door deze scheepsramp werd de eerste Nederlandse mediahype geboren. Ook ontstond er een maatschappelijke discussie over veiligheid op zee. Al snel na de ramp is de Nederlandse wetgeving aangepast. Nog altijd is veilig transport actueel.

Op donderdagnacht 21 februari 1907 woedt op de Noordzee een zware storm. De Berlin uit Harwich nadert Hoek van Holland. Aan boord bevinden zich 143 opvarenden, waaronder een Duits operagezelschap, zakenlieden en een alleenreizend jongetje van vijf jaar. Als het schip op de Noorderpier slaat, voltrekt zich de grootste scheepsramp op de Nederlandse kust in de 20e eeuw. Uiteindelijk worden slechts 15 mensen gered.

Prins Hendrik, echtgenoot van Koningin Wilhelmina, neemt in Hoek van Holland deel aan de reddingswerkzaamheden. Ook bezoekt hij nabestaanden en overlevenden. In het voorjaar van 1907 vraagt de Koningin hem voorzitter te worden van een staatscommissie. Deze commissie onderzoekt de verbeteringen van het reddingswezen op de Nederlandse kusten.

De tentoonstelling neemt bezoekers mee op de laatste vaartocht van de Berlin en laat hen kennis maken met de kapitein en de passagiers. Van een aantal bijzondere figuren horen ze hun levensverhaal. Met licht, geluid, beweging en suggestie voltrekt de ramp zich opnieuw en wordt duidelijk wie de ramp heeft overleefd en wie niet. Ook de rol van de redders, Prins Hendrik en de media wordt belicht. Het wrak van de Berlin is als een Panorama Mesdag te zien.

Vijf jaar na de ondergang van de Berlin verging het onzinkbaar geachte schip Titanic, waarbij 1517 passagiers om het leven komen. Van de Titanic overleeft een derde van de opvarenden de ramp, tegenover slechts een tiende van de passagiers op de Berlin.