Wageningen Universiteit

bionanotechnologie De impact van bionanotechnologie


4 apr 2007 20:00

Onderdeel: Wageningen UR

Locatie: Studium Generale, Lawickse Allee 13 (LA13), Wageningen
Organisatie: Studium Generale

Is the Future for Cyborgs and Bionic Humans? Neurotechnology: interfacing with the neural system.

Prof. Dr. Wim L.C. Rutten, Hoogleraar Neurotechnologie, Universiteit Twente

Samenvatting (lezing is in de Engelse taal)

De afgelopen 20-30 jaar zijn grote vorderingen geboekt bij het begrijpen, verbeteren en demonstreren van grootschalige selectieve microstimulatie van zenuwvezels en zenuwcellen. Daarbij zijn ook tal van, soms spectaculaire, patiënttoepassingen uitgeprobeerd, met wisselend succes.

In de voordracht zal uitgelegd worden hoe het contact tussen elektroden en neuraal weefsel verloopt, hoe de selectiviteit verbeterd wordt met micro- en nanotechnologie, en wat er dan mee mogelijk is voor functieherstel bij patiënten en voor functieverbetering. In het researchdeel van de voordracht zal verder ingegaan worden op celadhesie, cultured probes, gekweekte netwerken, intelligente (brain-computer) interfaces, training van in-vitro netwerken.

Ook zal een brug geslagen worden tussen resultaten van neurotechnologisch onderzoek en de praktische toepassing ervan in klinische neuroprothesen. In het heden en met een blik naar de toekomst. Er zal worden ingegaan op vragen als waarom bepaalde toepassingen van neuro-interfacing achterblijven of (nog) niet lukken. Of welke wenselijk zijn, voor functieherstel, of voor functieverbetering. Daarbij komen afwegingen als de omvang van de markt, wel of niet draadloos registreren en sturen, de mate van invasiviteit, de betrouwbaarheid en de âvergeetbaarheidâ van prothesen, aan de orde.