Symposium seksueel geweld in conflictgebieden


02.04.2007 / 15:38 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Icco

Icco

NCJM en ICCO & Kerk in Actie organiseren woensdag 4 april a.s. het symposium 'Seksueel geweld binnen het internationaal recht'. Het evenement vindt plaats in de Thorbeckezaal in de Tweede Kamer in Den Haag. Onderzoekster Janine de Vries overhandigt dan het eerste exemplaar van haar boek over dit onderwerp aan Hans van Baalen, voorzitter van de vaste kamercommissie Buitenlandse Zaken en Margret Verwijk, specialist gender en reproductieve gezondheidszorg van het Ministerie van Buitenlandse Zaken. De publicatie is het resultaat van de NJCM Thoolen Scriptieprijs, die De Vries in 2005 won.

Extreem geweld tegen vrouwen, dat vaak van seksuele aard is, is een gruwelijk verschijnsel tijdens en na de oorlog in de Democratische Republiek Congo (DRC). Ook in andere conflicten - zoals Noord-Uganda en Darfur - is seksueel geweld een oorlogswapen. Voor slachtoffers is gerechtigheid bijna onhaalbaar. Internationaal recht en nationale wetgeving stellen seksueel geweld strafbaar, maar van daadwerkelijke toepassing van deze rechtsregels is vaak geen sprake. Het vergt veel geld, politieke druk en uithoudingsvermogen om de kloof tussen de 'theorie' van het internationale recht en de harde realiteit te overbruggen.

Tijdens het symposium zullen deskundigen met elkaar in discussie gaan over de toepassing van internationaal recht bij seksueel geweld. Het panel bestaat uit: Brigid Inder (Executive Director Women's Initiative on Gender Justice), Caroline Ort (politiek adviseur ICCO & Kerk in Actie), Fatou Bensoudah (plaatsvervangend aanklager bij het Internationaal Strafhof) en Anne-Marie de Brouwer (onderzoeker van de praktijk van internationaal recht bij seksueel geweld).

Voorafgaande aan de paneldiscussie is een korte preview van de documentaire 'Niets meer te verliezen' over de harde realiteit voor Congolese vrouwen. De film is gemaakt door Ilse en Femke van Velzen van IFproductions. Tijdens het symposium zijn ook foto's te zien van Volkskrant-fotograaf Raymond Rutting. Hij portretteerde in Oost-Congo mishandelde vrouwen die hun leven weer proberen op te bouwen. De documentaire en foto-expositie kwamen tot stand met steun van ICCO.

Nederlands Juristen Comité voor de Mensenrechten (NJCM) is één van de belangrijkste organisaties die actief is op het gebied van de mensenrechten in Nederland. Het NJCM is in 1974 opgericht als de Nederlandse sectie van de 'International Commission of Jurists' (ICJ).

ICCO, interkerkelijke organisatie voor ontwikkelingssamenwerking, zet zich in voor een wereld zonder armoede of onrecht. Sinds 1 januari 2007 werken ICCO & Kerk in Actie samen in programma's voor ontwikkelingslanden.

Sexual violence in international law
Woensdag 4 april 2007
19.30-21.30 uur
Tweede Kamer, Thorbeckezaal, Plein 2 in Den Haag De voertaal is Engels.