Gemeente Leiden

Compensatie krimlinde Aalmarktproject

Wethouder Marc Witteman en Inger Lansen van de Bomenbond Rijnland planten op 4 april een krimlinde op de Boisotkade. Deze boom wordt neerzet als compensatie voor de krimlinde die op het binnenterrein van de Stadsgehoorzaal stond en moest wijken voor de bouw van de tweede zaal. Bij de nieuwe krimlinde wordt een herdenkingsplaquette geplaatst met de tekst: "Op 4 april 2007 heeft de gemeente Leiden samen met de Bomenbond Rijnland deze krimlinde geplant ter herinnering aan de gekapte waardevolle krimlinde bij de Stadsgehoorzaal".

Op het binnenterrein van de Stadsgehoorzaal bevond zich een krimlinde die als bijzonder/waardevol stond geregistreerd. Deze boom moest wijken voor de uitbreiding van de nieuw te bouwen tweede zaal van de Stadsgehoorzaal. Er is een kapvergunning voor de krimlinde aangevraagd en verleend.

Van te voren hebben de Bomenbond en wethouder Witteman uitvoerig overleg gehad. Onder andere naar aanleiding van deze gesprekken heeft de gemeente Leiden opnieuw opdracht gegeven om te beoordelen of de de krimlinde verplant kon worden. Ook na nader onderzoek bleek dit niet mogelijk. Op 14 maart 2007 is de krimlinde op het terrein van de Stadsgehoorzaal daadwerkelijk gekapt.