Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 076

datum: 4 april 2007

Derde verkeersontsluiting voor Vathorst

Met de komst van een nieuwe tunnel onder de snelweg A28 naar de Nijkerkerstraat krijgt het verkeer van en naar Vathorst er een derde verkeersontsluiting bij. Hierdoor kan in de toekomst het steeds maar toenemende verkeer beter en sneller afgewikkeld worden. De nieuwe tunnel komt tussen de huidige tunnel Van Tuyllstraat en het knooppunt Hoevelaken te liggen en verbindt de rondweg van Vathorst met de Nijkerkerstraat.

Om de aanleg van de tunnel mogelijk te maken moet het geldende bestemmingsplan gewijzigd worden. Die wijziging is ook nodig om de Nijkerkerstraat aan de nieuwe situatie aan te passen. Voor de procedure die daarvoor gestart moet worden is een beslissing van de gemeenteraad nodig.

Drie hoofdontsluitingen
Met de komst van de nieuwe tunnel heeft Vathorst straks drie hoofdontsluitingen. De andere twee zijn de nieuwe aansluiting op de snelweg A28 en de reeds bestaande aansluiting op de A1. Samen zorgen ze voor een betere doorstroming van het verkeer en gaan ze sluipverkeer door het dorp Hooglanderveen tegen. Wanneer alles volgens planning verloopt, kunnen de werkzaamheden voor de bouw van de nieuwe tunnel in augustus starten en kan de tunnel eind 2009 opengesteld worden voor het verkeer. Wanneer de nieuwe tunnel onder de A28 open gaat, krijgt de tunnel in de Van Tuyllstraat een nieuwe functie. Die is straks alleen bedoeld voor het openbaar vervoer en de fiets. De tunnel Van Tuyllstraat krijgt geen directe verbinding met de rondweg Vathorst. De reconstructie van de Nijkerkerstraat houdt onder meer in dat aan de zijde van Hoevelaken een parallelweg van 4.5 meter breed komt voor fiets- en bestemmingsverkeer.

Aanpassen bestemmingsplan

De aanleg van de tunnel en de reconstructie van de Nijkerkerstraat passen niet in de huidige bestemmingsplannen van Vathorst en het Buitengebied. Om die reden moet een zogenaamde vrijstellingsprocedure gestart worden waarvoor een beslissing van de gemeenteraad nodig is. De daarbij behorende inspraakperiode start vervolgens als de resultaten van de nieuwe, geactualiseerde onderzoeken naar geluidshinder en luchtkwaliteit zijn afgerond. Die resultaten worden mei 2007 verwacht.

Communicatie

De omwonenden zijn per brief geïnformeerd over de beslissing die de gemeenteraad moet nemen over de vrijstellingsprocedure. Nadat de gemeenteraad ingestemd heeft met de vrijstellingsprocedure en de resultaten van de onderzoeken bekend zijn, start de inspraakperiode. In die periode liggen de tekeningen van de nieuwe tunnel en de reconstructie van de Nijkerkerstraat zes weken ter inzage. Gedurende die zes weken heeft iedereen de gelegenheid mondelinge en schriftelijke zienswijzen kenbaar te maken. Deze zienswijzen worden door de Gemeente Amersfoort beoordeeld en samen met de vrijstellingsaanvraag voor een verklaring van geen bezwaar naar Gedeputeerde Staten gestuurd.

Informatie: Reina van der Wal, communicatie adviseur van de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB) telefoon 033 469 50 19 of e-mail r.vanderwal@amersfoort.nl


---- --