Huizenprijzen blijven stijgen


04.04.2007 / 10:01 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Nvm

Nvm

Aan : de financieel-economische redacties en vakpers

Van : de Nederlandse Vereniging van Makelaars o.g. en Vastgoeddeskundigen

Betreft : NVM-woningmarktcijfers eerste kwartaal 2007

Datum : Nieuwegein, woensdag 4 april 2007

Huizenprijzen blijven stijgen
Discussie woningmarktdossier op slot
NVM pleit voor SER-commissie die gezonde woningmarkt bevordert

Nieuwegein, 4 april: De prijs van de gemiddelde verkochte woning in Nederland is in het eerste kwartaal van 2007 verder gestegen. Ten opzichte van het vierde kwartaal van 2006 nam de prijs gemiddeld met 1% toe. De gemiddelde woning kost op dit moment 240.000 euro. Ook de vierkante meterprijs is gestegen, met 0,9% in het eerste kwartaal van 2007, vergeleken met 0,6% in het vierde kwartaal van 2006. Zoals gebruikelijk worden in de winter minder woningen te koop aangeboden dan in de rest van het jaar. Het nieuwe aanbod is voor de eerste kwartalen van 2007 en 2006 dan ook gelijk. Waarnemend voorzitter van de NVM, Wim van Kampen: De betaalbaarheid van woningen staat nog steeds onder druk. NVM pleit daarom voor een SER-commissie die de lijnen uitzet over hoe Nederland op weg kan naar een gezonde woningmarkt.

De nieuwste kwartaalcijfers die de NVM uitgeeft zijn voorlopig.

De NVM is zeer verheugd over de kabinetsplannen om jaarlijks 80.000 tot 100.000 huizen te bouwen. Ook de ambitie van Balkenende 4 om van de oude stadswijken weer prachtwijken te maken, spreekt de NVM zeer aan. Echter, de NVM constateert dat binnenstedelijke bouwproductie vaak gepaard gaat met eindeloos lange vergunningprocedures, hoge grondprijzen en dito bouwkosten. Dat leidt ertoe dat de prijzen van woningen nog lange tijd hoog zullen blijven. De NVM pleit er daarom voor dat de productie van nieuwbouwwoningen voortvarend ter hand wordt genomen.

Nieuwbouw
NVM vindt het van het grootste belang dat de overheid er op alle niveaus aan meewerkt dat de komende jaren een gestage stroom van nieuwbouwwoningen op de markt komt. Van Kampen wil dat de vicieuze cirkel op de nieuwbouwwoningmarkt doorbroken wordt. Te weinig nieuwbouw zorgt voor hoge prijzen en hoge prijzen leiden tot een te geringe afzet wat weer leidt tot hoge prijzen. Verschillende factoren ondersteunen dit proces: de bouwprijzen stijgen, ontwikkelaars hebben geen baat bij een groot volume maar meer bij schaarste. De schaarste op de arbeidsmarkt zorgt voor hogere personeelskosten. Van de kant van de gemeenten ontbreekt de bereidheid om de grondprijzen te laten zakken. De verwachting is dat dit gebrek aan bereidheid niet snel verandert. De productie van voldoende nieuwbouwwoningen is nodig om ervoor te zorgen dat de prijzen van bestaande woningen niet worden opgedreven, maar het is ook van groot belang voor de economie. Onderzoek van de Rabobank (Themabericht 2005/13) heeft uitgewezen dat realisatie van 20.000 nieuwe woningen resulteert in een extra economische groei van 1,1 procentpunt. Alle reden dus om werk te maken van de woningbouw, aldus Van Kampen.

Woningmarktdossier
De NVM vindt het van het grootste belang dat het wonendossier met voortvarendheid wordt opgepakt. Ze pleit voor een SER-commissie die de lijnen uitzet over hoe Nederland op weg kan naar een gezonde woningmarkt. Daarbij staat een goede balans tussen vraag en aanbod in zowel koop- als huursector bovenaan. NVM wil in deze discussie een actieve rol spelen. De NVM is op dit moment bezig met een onderzoek naar de invloed van het achterblijven van nieuwbouw op de prijsstijging. De nieuwbouwproductie blijft in Nederland al jaren achter op de taakstelling. Het gaat om enkele tienduizenden woningen die er per jaar minder worden gebouwd dan gewenst, gelet op de vraag naar woningen. Geleidelijk aan is daardoor een steeds groter tekort aan woningen ontstaan, dat de prijzen van woningen onnodig opdrijft.

Hypotheekrenteaftrek
Met het aantreden van de nieuwe regering is er zekerheid gekomen over het ongemoeid laten van de hypotheekrenteaftrek. Hoewel dit gegeven in het eerste kwartaal niet heeft geleid tot meer verkochte woningen of meer vraag naar koopwoningen, signaleert de NVM dat de consument bereid is meer te betalen. Zo is er een betrekkelijk sterke stijging van het percentage woningen met een verkoopprijs boven de vraagprijs met 0,7 procentpunt, van 4,5% in januari naar 5,2% in maart. Het cijfer komt daarmee uit op hetzelfde niveau als in juni 1998, waarna het opliep naar 10,2% op de top van de markt in juni 1999. In die periode (eerste kwartaal 1999) stegen de huizenprijzen spectaculair met 6%. Het kaartje op de volgende bladzijde geeft een beeld van de verdeling van het percentage verkocht boven de vraagprijs over de NVM-woningmarktgebieden. De looptijd van de verkochte woningen komt in het 1e kwartaal uit op 87 dagen voor de gemiddelde woning. Een toename van 12% ten opzichte van het 4e kwartaal. De belangrijkste oorzaak daarvoor is het geringere aantal in het 1e kwartaal nieuw te koop komende woningen met een korte looptijd.

Aankoopmakelaar
Het loont voor huizenkopers om een aankoopmakelaar in de arm te nemen. Op dit moment maakt slechts 20% van de kopers gebruik van aankoopdiensten. Hierdoor betalen kopers in veel gevallen een te hoge prijs voor hun woning. Van alle woningen die in het eerste kwartaal van 2007 zijn verkocht, is in 77,6% van de gevallen de oorspronkelijke vraagprijs niet aangepast, terwijl het verschil tussen vraag- en verkoopprijs uitkomt op 3,2%. Wanneer meer kopers hun eigen makelaar zouden inschakelen, kan dat de woningprijzen drukken. Nu verkeren veel consumenten nog in de veronderstelling dat de verkopende makelaar ook hun belangen dient. De verkopende makelaar behartigt echter alleen de belangen van de verkoper. De huizenkoper is daarom gebaat bij de inschakeling van een makelaar, die exclusief zijn belangen behartigt: de aankoopmakelaar, zegt Van Kampen. De nieuwe NVM-campagne (zie persbericht hierna) maakt de consument hiervan bewust.

Reële marktwaarde
Kopers die hun huizen tegen een te hoge prijs aanbieden, komen veelal van een koude kermis thuis. Huizen die tegen een reële marktwaarde te koop worden aangeboden worden sneller verkocht en tegen een hogere prijs dan huizen die te duur in de markt worden gezet. Deze staan in de regel langer te koop en worden tegen een lagere prijs verkocht dan de huizen die tegen een reële marktwaarde worden aangeboden. Van Kampen: Een trend die de laatste jaren is ingezet en nog onverminderd van kracht is.

Marktaandeel
Het marktaandeel van de gezamenlijke NVM-kantoren is op dit moment bijna 72%. Dat is een stijging van 6% ten opzichte van 2003. Het marktaandeel was toen 66%. Het gestegen marktaandeel is een bevestiging dat de consument na de afschaffing van de eed voor makelaars op zoek is gegaan naar de zekerheid en betrouwbaarheid die de NVM-makelaars bieden.
Digitaal makelen is nog weinig populair in Nederland. Weliswaar steeg het marktaandeel van digitale makelaars in de tweede helft van 2006 licht, maar hier is begin 2007 een eind aan gekomen. 4,1% van de mensen die een huis aanmeldt, maakt gebruik van digitale kanalen. In Nederland opereren op dit moment zo n twintig makelaars die hun diensten digitaal aanbieden.

Internationaal
De hypotheekcrisis in de Verenigde Staten heeft de afgelopen maanden vele kranten gehaald. De NVM verwacht niet dat dit in Nederland kan gebeuren. Van Kampen: De Amerikaanse hypotheekcrisis heeft direct te maken met het te gemakkelijk verstrekken van hypotheken door banken, de geringere economische groei in dat land en het als gevolg daarvan haperen van de van de huizenmarkt. Amerikanen zijn van huis uit geen grote spaarders. Banken en consumenten hebben voor het benodigde krediet in grote mate vertrouwd op de waardestijging van de huizen. Nu die achterblijft komt men in problemen. Uit de cijfers van de NVM blijkt dat de huizenmarkt in Nederland nog steeds een stabiele groei vertoont Bovendien gaat het ook goed met de economie en zijn de banken voorzichtig met het verstrekken van hypotheken. Er is dus weinig reden om te denken dat zich hier een dergelijke crisis zou voordoen.

NVM-voorzitter
De ledenvergadering van de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) zal op 13 april Ger Hukker, voorzitter van de vakgroep Wonen, voordragen als voorzitter van de NVM. Hij zal, als de ledenvergadering hiermee akkoord gaat, het estafettestokje overnemen van Wim van Kampen, de huidige waarnemend voorzitter.