Provincie Limburg

Terughoudend financieel toezicht voor zeven gemeenten in Noord-Limburg Uitkomst verdiepingsonderzoek financiële toezichtvorm bekend

Gedeputeerde Staten hebben voor de eerste zeven gemeenten in Noord-Limburg de financiële toezichtsvorm bepaald voor de periode van 2007-2010. Alle gemeenten, te weten Arcen en Velden, Beesel, Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Sevenum, Venlo en Venray krijgen repressief toezicht. Dat betekent dat de Provincie de financiën van de gemeenten tot en met 2010 met meer afstand zal blijven volgen dan tot nu toe gebruikelijk is bij repressief toezicht. Met de gemeenten Arcen en Velden en Venlo zijn een aantal randvoorwaarden opgesteld waaraan ze moeten voldoen willen ze inderdaad de status van vier jaar repressief toezicht blijven houden.

Verantwoordelijk portefeuillehouder Herman Vrehen is tevreden: Zeven van de zeven onderzochte gemeenten hebben we 4 jaar repressief toezicht kunnen geven. Een mooi resultaat, want enkele van deze gemeenten verkeerden nog maar kort geleden in flinke financiële problemen. We hebben nu gezien dat ze goed bezig zijn en doen tot het volgende verdiepingsonderzoek een stap terug. Als Provincie zijn we wel beschikbaar als sparring partner voor de gemeenten, want dat is het doel van de modernisering van het financieel toezicht.

Gedeputeerde Staten hebben besloten tot dit toezicht op basis van financiële verdiepingsonderzoeken bij deze zeven gemeenten. Deze onderzoeken zijn een nieuw middel dat de Provincie bij haar financiële toezicht hanteert. Elke gemeente krijgt één keer in de 4 jaar een dergelijk onderzoek. Zowel in de breedte als in de diepte gaat de Provincie met zon onderzoek verder dan bij een normale beoordeling van de begroting. Als de Provincie de financiële positie en financiële functie als voldoende of goed beoordeelt, is het vervolgens mogelijk de toezichtvorm voor 4 jaar vast te stellen. Bij de begrotingen 2008-2010 bekijkt de Provincie of de gemeenten niet ernstig uit koers raken. En verder volgt de Provincie wat de gemeenten met de adviezen uit het onderzoek doen. Bij twee gemeenten, Arcen en Velden en Venlo zijn enkele adviezen niet vrijblijvend. Van deze gemeenten wordt verwacht dat zij deze adviezen uitvoeren. Indien de gemeenten daarin niet slagen, zal de Provincie tijd bekijken of de uitspraak van 4 jaar repressief toezicht kan blijven bestaan.

Over twee maanden nemen Gedeputeerde Staten een besluit over de toezichtvorm 2007-2010 voor de resterende zeven Noord-Limburgse gemeenten nemen. Daarna komen de gemeenten in Zuid-Limburg aan de beurt.

4-4-2007 09:32