Senternovem


04-04-2007 | Feestelijke uitreiking NET-Trofee op KansRijk

Energiebewust wonen en werken wordt beloond

Tijdens KansRijk wordt de winnaar van de Nationale Energie Toekomst Trofee 2007 bekend gemaakt. De NET-Trofee is de landelijke prijs van het ministerie van VROM voor excellente projecten op het gebied van energiebewust wonen en werken. Met de prijs wil het ministerie goede initiatieven uit de markt in de schijnwerpers plaatsen en ervoor zorgen dat anderen de voorbeelden kunnen volgen. Criteria daarbij zijn de mate van energiebesparing, getoond ondernemerschap, herhaalbaarheid (voorbeeldfunctie) en het vernieuwende karakter. De NET-Trofee past in het overheidsbeleid om de Kyoto-doelstellingen voor de gebouwde omgeving te realiseren. Met name in de bestaande bouw ligt er een grote uitdaging.

Kanshebbers
Tientallen inzendingen, tien genomineerden en sinds begin april drie finalisten. Tijdens KansRijk wordt de winnaar van de NET-Trofee 2007 bekend gemaakt. Kanshebbers zijn het Wereld Natuur Fonds, Kanters Bouw en Seinen Projectontwikkeling. Het Wereld Natuur Fonds verbouwde een oud laboratorium uit 1954 tot nieuw hoofdkantoor, dat nu het meest energiezuinige gerenoveerde kantoorgebouw in Nederland is. Seinen Projectontwikkeling realiseerde op basis van hun Kennisnetwerk - een netwerk waarin wordt nagedacht over de nieuwe generatie woningbouw - twee twee-onder-een-kapwoningen in Utrecht waar een gezond binnenklimaat, laag energieverbruik én lage maandlasten een belangrijke rol spelen. Kanters Projectontwikkeling ontwierp en bouwde een energiezuinig stadsdeelkantoor in Leidschenveen-Ypenburg, waar gebruik wordt gemaakt van warmteterugwinning uit de ventilatielucht, warmtepompen en stralingsplafonds.

Criteria
De jury heeft bij de keuze voor de finalisten vooral gekeken naar de lange termijn. Naast het directe effect is het minstens zo belangrijk dat de projecten ook anderen een aanzet geven om duurzaamheid structureel aan te pakken. De jury bestaat uit drs. Hetty Hafkamp, voorzitter van het Klimaatverbond, ir. Aad Bouwhuis, regiodirecteur Rabo Vastgoed, Regio Noordwest, en drs. Dietmar Werner, algemeen directeur Volker Wessels Vastgoed.

Tijdens de feestelijke uitreiking wordt een toelichting op de projecten gegeven. Woon de uitreiking bij en laat u inspireren door de voorbeelden. Neem deel aan KansRijk 2007!

Kijk op www.net-trofee.nl voor meer informatie over de NET-Trofee, de finalisten én een film waarin de kanshebbende projecten worden toegelicht.