Eigen Huis: nieuwe Financiële Bijsluiter aan verbetering toe


04.04.2007 / 10:47 / Rubriek: Binnenland / Organisatie: Vereniging eigen huis

Vereniging eigen huis

http://www.eigenhuis.nl

Eigen Huis: nieuwe Financiële Bijsluiter al weer aan verbetering toe

Eisen voor vermelding van kosten en rendement moeten worden aangescherpt

Amersfoort, 4 april 2007

De Financiële Bijsluiter geeft nog onvoldoende duidelijkheid over de verborgen en vaak hoge kosten van beleggingsverzekeringen die aan hypotheken zijn verbonden. Een goede onderlinge vergelijking van beleggingshypotheken is hierdoor niet mogelijk. Vereniging Eigen Huis wil dat de eisen die voor de Financiële Bijsluiter gelden verder worden aangescherpt.

Vooral bij belangrijke en langlopende producten als beleggingshypotheken is het voor consumenten van groot belang dat ze goed inzicht krijgen in de kosten en de invloed daarvan op het rendement van de beleggingsverzekering die aan de hypotheek is verbonden. Op basis van de Financiële Bijsluiter zou het mogelijk moeten zijn om binnen een bepaalde productcategorie het meest gunstige product te kiezen.

De huidige Financiële Bijsluiter biedt slechts een vergelijking tussen beleggingshypotheken op basis van het historisch rendement; de behaalde rendementen in het verleden. Omdat die geen enkele garantie bieden voor de toekomst, is ook een kostenvergelijking tussen de producten van groot belang voor de juiste keuze. Voor de consument is het immers belangrijk om te weten welk deel van het toekomstig rendement wordt afgeroomd door de verborgen kosten. Op dit punt schiet de huidige Bijsluiter tekort.

Omdat uit de Financiele Bijsluiter niet duidelijk wordt hoeveel de kosten bedragen bij het toepassen van het historisch rendement, is een onderlinge vergelijking tussen beleggingshypotheken nog niet goed mogelijk.

Vereniging Eigen Huis wil dat de Financiële Bijsluiter duidelijk maakt:
- hoe hoog het historisch rendement is dat gebruikt wordt om de premie-inleg te berekenen in de 4% voorbeeldberekening die in de Bijsluiter wordt vermeld;
- hoeveel de kosten bedragen die worden ingehouden, op zodanige wijze dat de consument de producten onderling goed kan vergelijken.

Het laatste is mogelijk door in de Financiële Bijsluiter een rekenvoorbeeld op te nemen op basis van een vast eindkapitaal en een vast -verondersteld- rekenrendement en door de premie-inleg daar dan ook op te baseren. Daarnaast is het wenselijk dat apart vermeld wordt hoe hoog de premie-inleg moet zijn om -op basis van het historisch rendement- het benodigde eindkapitaal te halen.

Onderzoek maakt werkelijke kosten duidelijk
Vereniging Eigen Huis onderzocht de Financiële Bijsluiter van 24 hypotheken waaraan een levensverzekering is verbonden. Acht Bijsluiters betroffen een volledige beleggingshypotheek en in zeven gevallen was sprake van een gedeeltelijke of 'hybride' beleggingshypotheek. Bij de overige negen Bijsluiters ging het om een spaarhypotheek. De berekeningen die de vereniging zelf uitvoerde, maken het volgende duidelijk (de genoemde kostenpercentages zijn inclusief de premies voor de overlijdensrisicodekking).

Bij de volledige beleggingshypotheken bleek dat maar liefst gemiddeld 53% van de totale inleg opgaat aan kosten en dat bij een verondersteld vast rendement van 4% het netto rendement van de beleggingsverzekering na 30 jaar zelfs negatief is.

Bij de hybride hypotheken (de spaar-beleggingshypotheken) was het resultaat weliswaar iets beter, maar nog steeds bedroevend. Gemiddeld 37% van de totale inleg gaat op aan kosten en na 30 jaar resulteert een gemiddeld rendement van slechts 1,3%.

De spaarhypotheken scoorden in het onderzoek nog het beste. Gemiddeld gaat 19% van de totale inleg op aan kosten en aan het einde van de looptijd wordt een gemiddeld rendement behaald van 2,8%.


Noot voor de redactie,