Politie Hollands Midden


Datum: 4 april 2007


Politie Hollands Midden controleert het hele jaar door op verlichting

Meer bekeuringen onjuiste fietsverlichting in 2006

Met de campagne: 'Licht aan daar kun je mee thuis komen', probeert de overheid (brom)fietsers zover te krijgen dat ze juiste verlichting voeren. Het belangrijkste doel is ervoor te zorgen dat (brom)fietsers tijdens het donker opvallen waardoor ongelukken voorkomen worden. Uit onderzoek blijkt dat als 1 procent beter opvalt in het verkeer door verlichting dit circa tien fietsslachtoffers per jaar scheelt .

Helaas heeft Politie Hollands Midden dit jaar moeten constateren dat zij meer bekeuringen heeft uitgeschreven aan (brom)fietsers die geen of niet de juiste verlichting voerden. Het regiokorps heeft in 2006 13.682 bekeuringen uitgeschreven tegenover 11.480 bekeuringen in 2005, een toename van ruim 19%.


Mobiele controle op verlichting door politiebikers
De politie wil werken aan verkeersveiligheid en heeft daarom in 2006 regelmatig op de aanwezigheid van verlichting bij (brom)fietsers gecontroleerd. Niet alleen door op vaste plaatsen de (brom)fietsers die langs komen rijden te controleren, maar ook door mobiele controles. Met de komst van politiebikers is het eenvoudiger geworden om (brom)fietsers die geen juiste verlichting voeren te controleren. De politiebikers kunnen de (brom)fietser makkelijker staande houden en aanspreken.

Controles op verlichting ook in de lente en de zomer
De politie hoopt door steevast te controleren, ook tijdens de lente en zomer, het aantal (brom)fietsers met goede verlichting toe te laten nemen wat de verkeersveiligheid ten goede komt. De politie merkt op dat, nadat er op een bepaalde plaats regelmatig gecontroleerd is, er in verloop van tijd minder bekeuringen uitgeschreven worden. De controles van de politie lijken dus effect te hebben op het verkeersgedrag en worden dan ook het komende jaar voortgezet.

De politie controleert niet alleen tijdens de korte, donkere dagen, maar ook na langere, lichte dagen. Meer mensen stappen tijdens deze dagen op de fiets, maar vergeten dat licht later op de avond misschien nodig is. De politie hoopt dat meer (brom)fietsers goede verlichting voeren in 2007 zodat de politie minder bekeuringen hoeft uit te schrijven.

Bekeuringen voorkomen
De bekeuringen voor geen of onjuiste verlichting kunnen eenvoudig voorkomen worden. Een fietsreparatie bij de fietsenmaker kost vaak minder dan een bekeuring á 20 euro. Op de site www.fietslichtaan.nl staat precies beschreven waaraan fietsverlichting hoort te voldoen.

--- noot voor de redactie/