Groen!

Brussel, 4 april 2007

Gezocht: bergingsmethode voor radioactief afval die kwart miljoen jaar standhoudt."

"Indien niet ernstig, gelieve zich te onthouden.

Bovenstaande tekst zou de advertentie kunnen zijn die de Nationale Instelling voor Radioactief Afval en Splijtstoffen (NIRAS) deze week publiceert. Vannacht komt in de Kempense gemeente Mol namelijk de laatste lading hoogradioactief verglaasd afval uit het Franse La Hague toe. Sinds de invoering van kernenergie, ruim vijftig jaar geleden, weet vandaag de dag nog niemand hoe dit uiterst gevaarlijke afval definitief moet geborgen worden. Voorlopig zal het gedurende minstens 50 jaar bovengronds worden opgeslagen om verder af te koelen. Wat er de volgende 250 duizend jaar mee moet gebeuren is nog een raadsel.

Dit extreem radioactieve afval is afkomstig uit de kerncentrales van Doel en Tihange en werd in de opwerkingsfabriek van La Hague (Normandië) opgewerkt. Dit betekent dat de gebruikte kernbrandstofelementen ontmanteld werden en het nog bruikbare uranium en het plutonium gescheiden werd van de overige radioactieve afvalstoffen. Hierbij werd heel wat secundair kernafval geproduceerd, waarvan een aanzienlijke hoeveelheid rechtstreeks in de Atlantische Oceaan en in de lucht geloosd werd. Al dit afval moet in theorie terug naar België gevoerd worden om hier definitief te worden geborgen. Het probleem is echter dat er geen enkele technologie, geen enkele methode en geen enkel materiaal bestaat dat garandeert dat het afval gedurende vele tienduizenden jaren op een veilige manier van de omgeving kan worden afgescheiden. Het extreem radiotoxische plutonium bijvoorbeeld resulteert bij inademing van amper 7 miljoensten van een gram gegarandeerd in longkanker en het duurt minstens een kwart miljoen jaar vooraleer de straling nagenoeg volledig is verdwenen.

Het Studiecentrum voor Kernenergie verricht al vele jaren onderzoek naar de mogelijkheid om dit hoogactief kernafval op 220 meter diepte in de kleilagen te bergen, maar uitsluitsel over de vraag of die optie uiteindelijk haalbaar zal zijn kan niemand geven. Onder die omstandigheden is het vanuit ecologisch oogpunt totaal onaanvaardbaar om nog langer kernafval bij te produceren. De Wet op de Kernuitstap moet dan ook strikt worden nageleefd, zegt Ethel Brits, Kempens kandidaat op de Antwerpse kamerlijst van Groen!.

Kernenergie is bij uitstek een industrie die de winsten privatiseert en de kosten doorschuift naar de samenleving en de volgende generaties. Vandaag weet niemand hoe de kerncentrales moeten ontmanteld worden en hoe het kernafval veilig kan geborgen worden, laat staan dat men weet hoeveel het zal kosten. Het staat dan ook in de sterren geschreven dat de provisies die de nucleaire sector aanlegt voor de ontmanteling en de berging niet zullen volstaan, waardoor de burger eens te meer de kernenergierekening zal gepresenteerd krijgen.

Wat ook meespeelt, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Rudi Daems (Groen!), is het ecologisch besef dat we de Aarde slechts van onze kinderen geleend hebben. Maar tegelijkertijd steken we de ondergrond vol gevaarlijk kernafval en laten hiermee onze kinderen een ongewenste erfenis na. Dat is het tegenovergestelde van wat we in ons dagelijks leven nastreven.

Naar aanleiding van de aankomst van weer een transport met hoogactief kernafval voert Groen! deze nacht aan het station van Mol samen met Friends of the Earth en het Kempens Forum voor Atoomstop actie tegen de productie van kernafval en voor de kernuitstap.

Ethel Brits, kandidaat kamer Antwerpen Rudi Daems, Vlaams volksvertegenwoordiger