Gemeente Harlingen

Kunst aan de Kust in Harlingen nu 5 jaar
4-4-2007
De galerie/atelier en museum kunstroute "Kunst aan de Kust", die de bezoeker langs 10 locaties voert, presenteren zich voor de 5e keer in Harlingen. De kunst locaties, veelal in fraaie historische panden, liggen op loopafstand van elkaar.

Veel mensen kennen Harlingen alleen als vertrekpunt van de veerboten en gunnen zich geen tijd om de fraaie oude binnenstad in alle rust te bekijken. Wie dat wel doet, ontdekt ook dat deze Friese havenstad rijk is aan 500 officieële monumenten en gecombineerd met de kunstroute wordt men verrast door het zeer gevarieerde aanbod op het gebied van beeldende kunst.

Nieuw dit jaar in de kunstroute door Harlingen is de gezamenlijke expositie met een selectie van de op dit moment in de galerieën en ateliers verbonden kunstenaars in het restaurant "De Gastronoom".

De galeries/ateliers en het museum zijn:
In het uit 1604 daterende pakhuis aan de Zuiderhaven is Acanthus te vinden. Ambacht en figuratieve kunst vloeien hier in elkaar over. Eveneens aan de Zuiderhaven zit atelier BBaansee van schilder/schrijver Wilco Berga en ontwerpster Tanja Blokland. Zij tonen eigen werk en incidenteel ook werk van anderen. Museum het Hannemahuis zit aan de Voorstraat toont de geschiedenis van de stad aan de hand van zilver, aardewerk, schilderijen, scheepsmodellen, prenten werken van Simon Vestdijk en thema tentoonstellingen. Galerie De Huiskamer aan het Franekereind exposeert om de 7 weken wisselend werk. Kunst in vele vormen, als schilderijen, grafiek, keramiek, beelden en glasobjecten van kunstenaars uit het hele land. Atelier de Koe in de grote Kerkstraat zit in een voormalige slagerij. Daar toont Julius Bekker eigen werk en laat zien een veelzijdig kunstenaar te zijn. Kunst en Lijsten aan de Lanen heeft een breed aanbod aan schilderijen en etsen, maar men kan er ook terecht voor inlijsten en restauratie.
Oker zit in een leuk pand aan de Noorderhaven, toont en verkoopt illustratieve kunst en voorwerpen. Ook sinds kort een verkoopsite gestart. Galerie De Valk in een pakhuis aan de Rozengracht, schilderijen, grafiek en sculpturen toont gedurende bijna het gehele jaar wisselende exposities van diverse kunstenaars, ook in de fraaie beeldentuin.
Kunsthandel Zuijderwal aan de Schritsen sluit de rij en is gespecialiseerd in figuratieve kunst uit het heden en verleden.

Alle informatie staat in een handig boekje dat bij de plaatselijke VVV, bibliotheek, hotels en bij alle deelnemers verkrijgbaar is. U kunt ook vooraf een kijkje nemen op www.kunstaandekust.nl voor de openingstijden en een plattegrond.