ABVAKABO FNV

Gezocht: taalmaatjes in de regio Amsterdam

ABVAKABO FNV en FNV organiseren, met subsidie van Stichting Instituut Gak, cursussen `Nederlands op de werkvloer'. De cursussen zijn bedoeld voor anderstalige werknemers die de Nederlandse taal onvoldoende beheersen om goed te kunnen communiceren op hun werkplek.

Eind maart is binnen de sector Welzijn een groep van meer dan 100 zeer enthousiaste anderstalige huishoudelijk werkers met de cursus begonnen. In groepen van 14 krijgen zij een avond per week Nederlandse les. Een taalcursus is echter pas effectief als de cursisten ook buiten de lessen veel kunnen oefenen. Daarom zoeken we taalmaatjes in de regio Amsterdam.

De taken van een taalmaatje

Als taalmaatje bent u beschikbaar voor het beantwoorden van vragen, het helpen met taaloefeningen en helpen met het uitvoeren van praktijkopdrachten. Daarnaast helpt het ook als u gewoon samen dingen doet als koffie drinken en boodschappen doen. Het niveau van de cursisten is, nu nog, laag. Het zal dus vooral gaan om het oefenen van heel eenvoudige gesprekjes.

U zult er per week maximaal twee uur week mee kwijt zijn. Afhankelijk van het aantal aanmeldingen koppelen we 1 of 2 cursisten aan een taalmaatje. Onderling kan dan bepaald worden wanneer en waar er afgesproken wordt. De taalcursus is vorige week van start gegaan en zal een paar maanden lopen, we weten nog niet precies tot wanneer.

Ter introductie organiseert FNV voor de taalmaatjes een introductiedag op het hoofdkantoor in Sloterdijk. Daar zullen de cursisten, de coördinator van het project `Nederlands op de werkvloer' en natuurlijk de taalmaatjes aanwezig zijn. Wanneer het zal plaatsvinden, hangt af van wanneer we voldoende aanmeldingen binnen krijgen. Omdat de cursus al begonnen is, zal het zeker nog ergens in het voorjaar plaatsvinden.

Leer een stadsgenoot kennen met een andere achtergrond

Dit is dé kans om een medelid en stadsgenoot met een totaal andere achtergrond te leren kennen en heel praktische hulp te bieden! Er is veel vraag naar taalmaatjes, dus mocht u of iemand in uw omgeving interesse hebben, dan horen we het heel graag! Bent u geïnteresseerd, mail dan uw naam en adres naar Meindert van den Berg.