PvdA Rotterdam


Emotionele problemen jongeren aanpakken

Wo 4 Apr 2007 - Redactie
Emotionele problemen jongeren aanpakken

PvdA wil emotionele problemen jongeren tijdig aanpakken

Steeds meer jongeren kampen met gevoelens van angst en depressie. Dat blijkt uit onderzoek van de Erasmus Universiteit en uit de Jeugdmonitor van 2006 van de GGD.

Deze angst- en depressieve gevoelens leiden tot schooluitval en tot grotere psychosociale problemen. Vroeg aanpakken lijkt te werken, maar op dit moment worden er slechts mondjesmaat cursussen aangeboden aan jongeren. PvdA-raadslid Matthijs van Muijen: "Dit is volstrekt onvoldoende! De PvdA vindt dat in elke wijk laagdrempelige cursussen gegeven moeten worden, op school of in het buurthuis." Deze cursussen kunnen jongeren leren hoe om te gaan met problemen.

Via programma's als Tip voor je Dip en Vrienden kan veel persoonlijk leed en schooluitval voorkomen worden. Deze lessen worden in samenwerking met Context, de preventieafdeling van de RIAGG, gegeven en ze leren jongeren beter om te gaan met angsten en depressies.

De PvdA vindt dat ook de zorgverzekeraars bij moeten springen om de cursussen te betalen. "Voorkomen is beter dan genezen", aldus Van Muijen. "Wie nu geld stopt in de aanpak van deze problemen, voorkomt problemen en langdurige behandelingen in de psychiatrie op latere leeftijd."