Gemeente Someren



* De raad vraagt raad over VABs

* Reconstructie parkeerterrein Postelpark
* Grondverzet binnen de gemeente Someren

De raad vraagt raad over VABs

Op 13 maart vond in de raadzaal een bijeenkomst plaats georganiseerd door de gemeenteraad. De titel van de bijeenkomst was de raad vraagt raad over VABs. Het was de eerste bijeenkomst in een reeks van avonden waarop de raad dieper ingaat op een bepaald onderwerp. Het onderwerp van deze avond was hoe de gemeente in de toekomst zou moeten omgaan met voormalige agrarische bebouwing (VABs) en andere bedrijfsgebouwen in het buitengebied.

Het was een drukbezochte avond, waar naast (aankomende) ondernemers ook belangenorganisaties en burgers aanwezig waren. De aanwezigen konden duidelijk maken welke wensen zij hadden voor de bebouwing in het buitengebied. Zo willen ondernemers in het buitengebied snel met hun plannen aan de slag. Maar de ontwikkeling van deze plannen dient zorgvuldig te gebeuren en dit kost tijd. Er zijn immers niet alleen economische belangen, maar ook de natuur en milieu en gevolgen voor omwonenden dienen te worden meegenomen. Een voorbeeld is dat de toeristische sector, ruimte, voor recreatie en toerisme wil, terwijl agrariërs vrezen dat te veel toerisme in het buitengebied ontwikkelingen van agrarische bedrijven kan belemmeren. De raad heeft door de goede inbreng van de aanwezige een goed beeld gekregen wat er leeft op dit onderwerp. Duidelijk is dat er verschillende belangen zijn, die de raad tegen elkaar moet afwegen bij het nemen van een besluit.

Naast het krijgen van informatie organiseert de raad dit soort avonden ook om politiek en burgers dichter bij elkaar te brengen. Gezien de grote opkomst is dit doel ook bereikt. Mensen denken graag mee met de raad, zeker als het gaat over een onderwerp dat hun raakt.

Een belangrijke taak is nu weggelegd voor de raad, die in april of mei de visie Buitengebied in ontwikkeling zal vaststellen. In deze visie staat wat er in de gemeente Someren straks mogelijk is en hoe er met ontwikkeling in de VABs omgegaan kan worden. De bijeenkomst op 13 maart heeft informatie opgeleverd, die de raad dus betrekt bij het bespreken van de visie.

Na vaststelling in de raad, moet de visie nog voorgelegd worden aan de provincie ter instemming. Ook wordt de provincie gevraagd voor enkele zaken een versnelde procedure te mogen volgen. Als dit allemaal lukt dan zou dit voor een aantal aanvragen kunnen betekenen dat er na de zomer mee gestart kan worden (procedures opstarten). Ook is de visie van belang voor het vaststellen van het bestemmingsplan buitengebied. Maar dat staat pas voor 2010 op de agenda.

Reconstructie parkeerterrein Postelpark

Op het terrein achter Sonnehove, AH en Action, wordt een nieuw parkeerterrein gerealiseerd. Om de overlast voor onder andere het winkelende publiek te beperken worden de werkzaamheden gefaseerd uitgevoerd.

De aannemer is inmiddels gestart met de werkzaamheden aan fase 1, het gedeelte nabij Sonnehove, deze werkzaamheden zullen naar schatting duren tot half april.

Vervolgens wordt gestart met de werkzaamheden aan fase 2 , het gedeelte nabij AH en het gedeelte tussen de Kerkstraat en de nieuwbouw van Bouwbedrijf van Bree. Deze werkzaamheden zullen naar schatting duren tot half mei. Wanneer het parkeerterrein bij de AH is opgebroken kan men gebruik maken van het nieuwe gedeelte parkeerterrein wat dan al is gerealiseerd.

Ten slotte wordt gestart met de werkzaamheden aan fase 3, gedeelte nabij Action. Deze werkzaamheden zullen naar schatting duren tot half juni.

Meer informatie
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sander Nooijen van de afdeling Gemeentewerken, tel. 0493-494888.

tekening van de parkeerplaats met de verschillende fases

Grondverzet binnen de gemeente Someren

Op 28 februari jl. is door de gemeenteraad van Someren het bodembeheerplan en de bodemkwaliteitskaart voor de gemeente Someren vastgesteld. Dit kan in veel gevallen van invloed zijn op de mogelijkheden om binnen de gemeente Someren grond te verplaatsen en op de voorwaarden die hiervoor gelden.

Regelgeving

Binnen de gemeente Someren vindt veelvuldig grondverzet plaats, bijvoorbeeld bij het bouwen van woningen, het aanleggen van wegen, etc. Deze grond kan, mits niet sterk verontreinigd, elders worden hergebruikt.

Sinds 1 juli 1999 is het Bouwstoffenbesluit bodembescherming van kracht, dat diverse voorwaarden stelt aan het toepassen van grond. Zo wordt onder meer in de meeste gevallen extra onderzoek vereist naar de kwaliteit van de grond. In de praktijk is echter gebleken dat deze voorwaarden het hergebruik van grond vaak onnodig beperken en (door het vereiste onderzoek) onnodig duur maken. Ook kan hierdoor vertraging ontstaan in de uitvoering van (bouw)projecten.

Om hieraan tegemoet te komen is tegelijk met het Bouwstoffenbesluit de Ministeriële Vrijstellingsregeling grondverzet in werking getreden. Deze regeling heeft tot doel het gebruik van (licht verontreinigde) grond als bodem mogelijk te maken door het gebruik vrij te stellen van enkele voorschriften uit het Bouwstoffenbesluit. Hierdoor kunnen de hergebruiksmogelijkheden worden verruimd, gelden er minder voorschriften ten aanzien van de toepassing en zal in veel gevallen geen extra onderzoek meer benodigd zijn.

Bodembeheerplan en bodemkwaliteitskaart

Om gebruik te kunnen maken van de vrijstellingsregeling is een bodembeheerplan met bodemkwaliteitskaart vereist, die dus onlangs is vastgesteld voor de gemeente Someren.
Voor zowel burger als bedrijfsleven betekent een en ander een verruiming van de mogelijkheden om binnen de gemeente Someren grond te verplaatsen en te hergebruiken.

De bodemkwaliteitskaart geeft inzicht in de kwaliteit van de bodem binnen de gemeente Someren.
Het bodembeheerplan geeft aan wanneer de vrijstellingsregeling geldt, wat de mogelijkheden zijn met betrekking tot het grondverzet, welke voorwaarden hiervoor gelden, wanneer een melding verplicht is en hoe een aanvraag van grondverzet zal worden beoordeeld.

Informatie en meldingsformulieren

Het bodembeheerplan en de bodemkwaliteitskaart kunt u vinden op onze website onder milieu-informatie. Hier vindt u ook de benodigde formulieren voor het melden van grondverzet in het kader van de Vrijstellingsregeling grondverzet.

Indien gewenst kunt u ook een papieren exemplaar van zowel het bodembeheerplan als de bodemkwaliteitskaart bij ons opvragen. Hiervoor worden wel kosten in rekening gebracht ( 21,30 voor beide documenten samen).

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met de heer P. Steenbergen van de afdeling Milieuzaken (dinsdag en donderdag).