Gemeente Langedijk


4 april 2007

Aanleg balkenlijn Noorderplas

Opnieuw probeert de gemeente een vaarvrije zone te creëren in de Noorderplas. Maandag 26 maart is aannemersbedrijf K. Dekker uit Krabbendijk gestart met de aanleg van een paal-drijfbalkconstructie. De werkzaamheden nemen circa drie weken in beslag.

In de zomer van 2004 heeft de gemeente een ballenlijn aangebracht in de Noorderplas. De ballenlijn creëerde een vaarvrije -zone voor zwemmers. Kort na de aanleg is de ballenlijn vernield. Een aantal keren heeft de gemeente de ballenlijn kunnen reparen. Na de laatste vernieling was de ballenlijn dusdanig in stukkengeknipt dat delen zijn zoekgeraakt en de ballenlijn niet meer te herstellen was.

Om op de Noorderplas toch een vaarvrije zone aan te duiden, is er nu voor gekozen om een paal-drijfbalkconstructie aan te leggen. De nieuwe constructie wordt op dezelfde locatie als de ballenlijn aan de noord-oostzijde van de Noorderplas geplaatst. De constructie bestaat uit palen waar tussen drijvende balken worden bevestigd. Nabij de brug in de Reiger wordt een aanlegsteiger gebouwd, waar aan de ene kant de bootjes kunnen aanleggen en aan de andere kant de zwemmers gebruik kunnen maken van deze steiger. De balkenlijn sluit aan op deze aanlegsteiger.

Hoewel er op deze manier een vaarvrije zone wordt gecreëerd, blijft het zwemmen in de Noorderplas op eigen risico. De provincie merkt het water van de Noorderplas niet aangemerkt als zwemwater en controleert dus niet op kwaliteit en veiligheid. Informatie over zwemwater kunt u verkrijgen via De Zwemwatertelefoon (0800-998 6734) van de Provincie Noord- Holland.