Provincie Noord-Holland

Datum

4-4-2007

Onderwerp

Provincie neemt bestemmingsplannen Westfrisiaweg van gemeenten over

Katja Grevers

De gemeenten in de regio West-Friesland hebben de provincie Noord-Holland gevraagd alle besluiten op het gebied van ruimtelijke ordening, die nodig zijn voor de opwaardering van de Westfrisiaweg, voor haar rekening te nemen. Gedeputeerde Staten hebben hier positief op gereageerd. Dit betekent dat de provincie het maken van bestemmingplannen van deze gemeenten overneemt. De provincie anticipeert hiermee op de nieuwe Wet Ruimtelijke Ordening, die naar verwachting op 1 januari 2008 van kracht wordt.

Op basis van de huidige wetgeving zou de provincie voor de opwaardering van deze weg, eerst het streekplan moeten herzien. Hierin staan de grote lijnen van de ruimtelijke inrichting van het gebied. De gemeenten dienen hieraan vervolgens invulling te geven in hun bestemmingsplannen.
Bij de Westfrisiaweg neemt de provincie het gehele ruimtelijk traject voor haar rekening. De provincie maakt een inpassingsplan, een soort provinciaal bestemmingsplan, waardoor de direct aan de weg gelegen gemeenten niet ieder voor zich een apart bestemmingplan hoeven op te stellen.

Voordelen
GS kiezen hiervoor omdat ze het project van provinciaal belang vinden. Een groot voordeel van deze werkwijze is een beter en sneller besluitvormingsproces. Daarnaast hoeven de betrokken belangengroepen en bewoners zich niet tot meerdere partijen te wenden als zij vragen, bezwaren of zienswijzen hebben, maar kunnen zij bij één instantie terecht.

Samenwerkingsverklaring
Om de gezamenlijkheid van het project Westfrisiaweg te onderstrepen, ondertekenen provincie en betrokken gemeenten naar verwachting dit jaar een samenwerkingsverklaring. Het gaat hierbij om de gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Opmeer, Koggenland, Schermer, Langedijk, Hoorn, Medemblik, Wervershoof, Drechterland, Stede Broec, Enkhuizen en Andijk. Het Georganiseerd Bedrijfsleven (het bedrijfsleven uit de regio) en het Hoogheemraadschap Noorderkwartier zullen medeondertekenen.

Westfrisiaweg
De provincie Noord-Holland heeft in juni 2005 besloten tot het opwaarderen van de Westfrisiaweg (N302) tussen Heerhugowaard, Hoorn en Enkhuizen. Op dit moment wordt er gewerkt aan de Milieu Effect Rapportage (MER). De uitkomsten hiervan vormen input voor het nog op te stellen provinciaal inpassingsplan.

In juli 2006 hebben de provincie, de zestien betrokken gemeenten, het Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en het Georganiseerd Bedrijfsleven een intentieovereenkomst getekend als eerste stap om te komen tot de opwaardering van het totale tracé. Gezien het nationale belang van een goede doorstroom op het onderliggende wegennet hebben de provincies Noord-Holland, Flevoland en Overijssel de wens richting het ministerie van Verkeer en Waterstaat geuit om de N23 Alkmaar-Zwolle, waarvan de Westfrisiaweg een onderdeel is, op te nemen in het Meerjarenprogramma Infrastructuur en Transport (MIT). Een positief besluit op dit verzoek betekent dat het Rijk bereid is mee te betalen aan het project.