Universiteit van Amsterdam

Journalistieke prijs voor De Nieuwe Reporter

Gepubliceerd op 4 april 2007

De website De Nieuwe Reporter, die nauw is verbonden met de opleiding Journalistiek en de afdeling Mediastudies van de Universiteit van Amsterdam (UvA), heeft een Tegel gewonnen in de categorie Multimedia - Achtergrond. De Nieuwe Reporter (DNR) is een onafhankelijk groepsweblog over journalistiek, technologie, nieuwe media en de publieke sfeer. De nadruk ligt op discussie over en onderzoek naar de invloed van nieuwe media en bredere sociaal-culturele ontwikkelingen in de journalistiek. De initiatiefnemers van DNR, Theo van Stegeren (manager van de master Journalistiek en media van de UvA), Frank van Vree (hoogleraar Journalistiek en cultuur aan de UvA) en freelance journalist Martijn de Waal, namen de prijs in ontvangst tijdens het Feest van de Journalistiek in het Muziekgebouw aan t IJ in Amsterdam.

Volgens de jury levert De Nieuwe Reporter een sterke impuls aan het debat over de rol van de journalistiek in een veranderend medialandschap en is dat in het publieke belang. Het juryrapport: Inhoudelijk gesproken is de site, na een nogal wisselend begin, van een hoog niveau. Formeel wordt er goed gebruik gemaakt van de gelaagdheid in informatie. De Nieuwe Reporter is in een jaar tijd verplichte kost geworden voor journalisten en alle anderen die belang stellen in nieuwe ontwikkelingen op mediagebied. Ook omdat de jury vond dat er bij de andere inzendingen nog te weinig gebruik gemaakt wordt van crossmediatoepassingen en omdat er discussie nodig is over de normen voor journalistiek in de nieuwe media past dit uitstekend bij de doelstelling van De Tegel: versterking van de kwaliteit van de journalistiek.

De journalistieke prijzen werden dinsdagavond 3 april voor de eerste keer uitgereikt. De jury kende onderscheidingen toe aan de makers van de beste journalistieke producties binnen de mediatypen dag- en weekbladen, radio en televisie en multimedia in de categorieën nieuws, achtergrond en talent. In totaal deelde de jury acht prijzen uit. De initiatiefnemers - het Nederlands Genootschap van Hoofdredacteuren, De Nederlandse Dagbladpers, NVJ, NOS en RTL Nederland - hopen dat De Tegel een jaarlijks baken wordt voor journalistieke kwaliteit en talent.