Gemeente Leeuwarden

Gegevensuitwisseling Antilliaanse risicojongeren

Bron: gemeente Leeuwarden (04-04-2007) Een aantal gemeenten in Nederland hebben te maken met een groep Antilliaanse jongeren die ernstige overlast veroorzaakt. Het gaat hierbij om een groep jonge Antillianen, die gezien haar sociale achterstand op het terrein van werk en scholing in een kwetsbare positie verkeert en dreigt af te glijden of reeds afgegleden is naar de criminaliteit. De problematiek met betrekking tot deze groep Antilliaanse jongeren noodzaakt de gemeente Leeuwarden om te komen tot een integrale aanpak, waarbij verschillende instanties en instellingen samenwerken en gegevens van de risicogroep uitwisselen.

Bij de gegevensuitwisseling gaan partijen zorgvuldig te werk. Gezocht is naar een evenwicht tussen het belang van gegevensuitwisseling en het belang van de betrokkene bij de bescherming van de persoonlijke levenssfeer.

Naast de samenwerking op lokaal niveau bestaat een Landelijke Verwijsindex welke ten dienste staat van de gegevensuitwisseling over Antilliaanse risicojongeren tot 25 jaar tussen gemeenten onderling. Hierin is opgenomen bij welke gemeente, politieregio of arrondissement een risicojongere bekend is en met welke persoon contact kan worden opgenomen voor nadere informatie.

Op deze manier hopen en verwachten wij meer "grip" te kunnen krijgen op risico Antillianen met het uiteindelijke doel de criminaliteit onder deze groep te doen afnemen.