Gemeente Leeuwarden

Kinderen Kinderen

Centrum voor Jeugd en Gezin

Bron: gemeente Leeuwarden (04-04-2007) Gemeente Leeuwarden heeft bij de provincie subsidie aangevraagd voor een Centrum voor Jeugd en Gezin voor 0 - 12 jarigen en hun ouders. De provincie heeft positief gereageerd op de aanvraag van de gemeente en de subsidie verleend.
Aanleiding voor het opzetten van het centrum is dat informatie en advies over opvoeding vaak versnipperd aanwezig is in verschillende instellingen. Verder is er overlap in het aanbod van opvoedingsondersteuning en verloopt de samenwerking tussen instellingen niet altijd goed. Ook de coördinatie van zorg is niet of niet altijd goed geregeld en worden signalen niet goed opgepakt. Dit zijn bij uitstek zaken voor een Centrum voor Jeugd en Gezin.

Het centrum biedt informatie en advies op het gebied van opvoedingsondersteuning via spreekuren, consulten en cursussen. Er zijn verschillende contactmomenten bij bijvoorbeeld vaccinaties en onderzoek, waardoor vroegtijdige signalering en doorverwijzing mogelijk is. De jeugdgezondheidszorg en instellingen voor opvoedingsondersteuning werken nauw samen.

Het is de bedoeling dat eind 2008 een Centrum voor Jeugd en Gezin in Leeuwarden van start is gegaan. Het Centrum past binnen het jeugdbeleid van de gemeente dat zich vooral richt op preventie via onder meer opvoedingsondersteuning en het vroegsignaleren van problemen.