Rechtbank Assen


Vorderingen tot hervatting uitkering en nakoming vaststellingsovereenkomst afgewezen

Een zelfstandig ondernemer raakt in 2001 betrokken bij een auto-ongeluk. De veroorzaker van het ongeluk was WA-verzekerd bij Univé. Univé erkent aansprakelijkheid en keert voorschotten uit. Daarnaast ontving de ondernemer uit hoofde van de arbeidsongeschiktheidsverzekering bij Univé vanaf datum ongeluk maandelijks een uitkering.

Partijen hebben in oktober 2006 een overeenkomst gesloten waarbij de geleden en nog te lijden schade tegen finale kwijting zou worden afgekocht. Kort na ondertekening van de vaststellingsovereenkomst stopt Univé de a.o.-uitkering en Univé is niet meer bereid de vaststellingsovereenkomst na te komen omdat de ondernemer hervatting van zijn werkzaamheden niet heeft doorgegeven aan Univé en niet meer arbeidsongeschikt is en was.

De ondernemer vordert in kort geding hervatting van de betaling van de uitkering en nakoming van de vaststellingsovereenkomst (betaling van EUR 140.000,00).

De voorzieningenrechter acht de vordering tot betaling van EUR 140.000,00 in kort geding niet toewijsbaar, in verband met het ontbreken van onverwijlde spoed (er zijn inkomsten van de echtgenote) en de aanwezigheid van een restitutierisico.
Ook de vordering tot hervatting van de betaling van de uitkering wordt afgewezen. De ondernemer erkent dat hij werkte. Hij heeft (een deel van) de werkzaamheden en de inkomsten daaruit niet, althans niet volledig gemeld bij Univé. De voorzieningenrechter rekent hem dit zwaar aan (r.o. 4.10).

LJ Nummer

BA2143

Bron: Rechtbank Assen
Datum actualiteit: 4 april 2007 Naar boven