Senternovem


04-04-2007 | Biologische landbouw beter voor milieu, maar onderlinge verschillen groot

Het energieverbruik en de emissie van broeikasgassen per hectare ligt op biologische bedrijven lager dan op gangbare bedrijven. De onderlinge verschillen tussen bedrijven blijken echter groot. Dit blijkt uit een studie van Wageningen UR, waarin de biologische en de gangbare landbouw in Nederland zijn vergeleken op het gebied van milieu.

Biologische landbouw scoort op veel punten beter voor het milieu dan de gangbare. Uitgerekend per ton product scoort de biologische landbouw soms beter en soms slechter dan de gangbare landbouw, uitgedrukt in prestaties per hectare scoort de biologische sector vaak beter. Dit verschil wordt veroorzaakt doordat de productie op biologische bedrijven 20 tot 40 procent lager is per hectare dan bij gangbare bedrijven.

Het energiegebruik en de emissie van broeikasgassen per hectare is in de biologische landbouw lager dan in de gangbare. De enige uitzondering hierop is de jaarrond gestookte glastuinbouw. De jaarrond gestookte biologische glastuinbouw verbruikt meer energie en stoot meer broeikasgassen uit per ton product dan de gangbare glastuinbouw. De biologische melkveehouderij blijft ook omgerekend naar ton product gunstiger wat betreft energieverbruik en emissie van broeikasgassen. Bij akkerbouw en vollegrondsgroenteteelt is het resultaat afhankelijk van het gewas. Soms is er bij biologische producten een vergelijkbaar, soms een hoger verbruik of emissie per ton.

De milieubelasting door het gebruik van bestrijdingsmiddelen is in de biologische landbouw zeer gering en veel lager dan in de gangbare landbouw. De biologische landbouw gebruikt geen synthetische bestrijdingsmiddelen en de milieubelasting door gebruikte biologische bestrijdingsmiddelen is minimaal.

De biologische landbouw heeft een lagere stikstofuitspoeling per hectare. Biologische pluimvee- en varkensbedrijven veroorzaken wel meer stikstofuitspoeling in de uitloop. De ammoniakemissie per hectare is in de biologische melkveehouderij lager dan in de gangbare.

De resultaten van de studie worden 4 april op het 10e Bio-congres in De Steeg gepresenteerd.

Bron

AgriMedia