Gemeente Almelo

Inburgeren in Almelo: samen waar het kan, apart waar nodig

Klik hier voor vergroting

Inburgeren doe je zo
Het college van b&w van Almelo wil inburgeringstrajecten in de eerste plaats inzetten voor mensen met een achterstand, mensen met minderjarige kinderen en mensen die zichzelf hebben aangemeld voor inburgering. Het college onderzoekt of het mogelijk is de eigen bijdrage die inburgeraars moeten betalen te vergoeden als ze hun examen halen binnen de gestelde termijn.

Verplicht

Dat staat in het conceptbeleidsplan inburgering en de bijbehorende verordening die zijn vrijgegeven voor inspraak. Aanleiding is de Wet inburgering die is ingevoerd per 1 januari 2007. Die wet verplicht vreemdelingen om inburgeringsexamen te doen. Bij dat examen worden de taalvaardigheid en de kennis van de Nederlandse samenleving getest. Het examen is de kern van het nieuwe resultaatgerichte inburgeringsstelsel. Pas nadat het examen is behaald kan de inburgeringsplichtige aanspraak maken op een verblijfsvergunning voor onbepaalde tijd. Wanneer deze het examen niet haalt, kan een boete worden opgelegd.
Vrijwillig
In de stukken die nu zijn vrijgegeven voor inspraak beschrijft het college de visie van de Gemeente Almelo op inburgering. Er staat ook in hoe de Gemeente Almelo haar taken op het gebied van inburgering wil uitvoeren. Daarbij gaat niet alleen de aandacht uit naar verplichte inburgeraars. Maar ook naar mensen die al langer in Nederland zijn en een Nederlands paspoort hebben, en die vrijwillig kunnen meedoen. Integratie
De Gemeente Almelo ziet inburgering namelijk als eerste stap op weg naar integratie. Daarom is inburgering integraal onderdeel van het gemeentelijk integratiebeleid. Het motto van het Almelose integratiebeleid is Samen waar het kan, apart waar het nodig is: inburgeraars die dat nodig hebben, krijgen extra ondersteuning. Inspraak
Het conceptbeleidsplan inburgering en de conceptverordening inburgering liggen ter inzage tot en met dinsdag 24 april bij de afdeling Publiekszaken in het Stadhuis van de Gemeente Almelo. Donderdag 12 april van 20.00tot 22.00 uur is in de Burgerzaal van het Stadhuis een inspraakbijeenkomst over inburgering.