Gemeente Breda

Kleine 100 reacties op voorontwerpen van bestemmingsplannen Waterdonken/Waterakkers, Bouverijen/Woonakkers, Meulenspie/Valkenstraat

Op de voorontwerpen van de bestemmingsplannen Waterdonken-Waterakkers, Bouverijen-Woonakkers en Meulenspie-Valkenstraat in Teteringen heeft de gemeente Breda totaal 95 reacties ontvangen. Veruit de meeste reacties gaan over verkeer. Dat is de conclusie uit de voorlopige nota van commentaar van de voorontwerpen van de bestemmingsplannen van deze nieuwbouwgebieden in Teteringen. Door het college van burgemeester en wethouders van Breda is ingestemd met deze conceptnota en deze wordt nu ter bespreking aangeboden aan de commissie Bouwen en Wonen die op 26 april wordt gehouden. In 31 gevallen is het college geheel of gedeeltelijk tegemoet gekomen aan de inspraakreacties.

Meulenspie-Valkenstraat

Totaal 57 mensen reageerden op het voorontwerp van het bestemmingsplan Meulenspie-Valkenstraat. In het gebied Meulenspie-Valkenstraat zijn 148 woningen gepland. De meeste reacties gaan over de wijze waarop het bestaande Landhuizengebied, ten noorden en ten zuiden van de Valkenstraat in het bestemmingsplan is geregeld. Het college heeft nu het voornemen het plan op dit punt aan te passen. Dat wil zeggen dat het college voor het grootste gedeelte de regeling uit het nu nog geldende bestemmingsplan in het ontwerp van het bestemmingsplan zal overnemen. Verder ging een groot aantal van de reacties over de verkeersontsluiting van de Hoge Gouw op de Valkenstraat. De gemeente past dit niet aan, omdat zij één ontsluitingsmogelijkheid via de Valkenstraat voor deze kleine wijk voldoende vindt.

Bouverijen-Woonakkers

De gemeente ontving 22 reacties op het voorontwerp van het bestemmingsplan Bouverijen-Woonakkers, waar circa 1.184 woningen gepland staan. De meeste van deze reacties hadden betrekking op de wijze waarop het gebied Bouverijen wordt aangesloten op de wijk Kerkeind. Het college neemt alle opmerkingen rondom het verkeer mee in het nog op te stellen Verkeerscirculatieplan voor Teteringen. In dit plan wordt in beeld gebracht hoe het verkeer moet gaan rijden, gezien alle ontwikkelingen in het dorp Teteringen. Het is de verwachting dat nog voor de zomer het Verkeerscirculatieplan klaar is en vrijgegeven wordt voor consultatie.

Waterdonken/Waterakkers

Het college ontving 11 reacties op het plan Waterdonken/Waterakkers. In dit gebied zijn circa 600 woningen gepland. De reacties gaan vooral over het geplande appartementengebouw aan de noordzijde in het plan Waterdonken. Een aantal omwonenden verwacht dat met de bouw van de appartementen hun vrije uitzicht verloren gaat. Volgens de gemeente liggen de appartementen voldoende ver af van bestaande woningen zodat er van inbreuk op privacy geen sprake is. Verder waren er enkele reacties vanuit het bedrijventerrein aan de Charles Petitweg. Voornaamste bezwaar is de maximale toegestane
milieubelastingscategorie in relatie tot het vigerende bestemmingsplan. Aan deze insprekers wordt deels tegemoetgekomen.

Tot slot ontving de gemeente nog 7 algemene reacties die gaan over het verkeer op de Oosterhoutseweg. De gemeente geeft daarop aan dat er al veel afspraken zijn gemaakt tussen diverse partijen, waaronder de gemeenten Oosterhout en Rijkswaterstaat. Wethouder van Ruimtelijke Ontwikkeling en coördinerend wethouder van Teteringen, Janus Oomen: Er zijn inmiddels al heel wat stappen gezet. De gemeente Oosterhout heeft ons laten weten dat de afsluiting van de Oosterhoutseweg geen problemen opleverde in Oosterhout. En ik vind het van het grootste belang dat de ontwikkeling van de infrastructuur afgestemd is op de woningen die worden opgeleverd.

Uit onderzoek op de A27 ten tijde van de reconstructie van de Oosterhoutseweg is voorts gebleken dat ook op de deze weg door de afsluiting van de Oosterhoutseweg geen problemen zijn ontstaan. De gemeente voegt alle inspraakreacties en de opmerkingen uit de commissie Bouwen en Wonen samen tot de definitieve Nota van Commentaar. Het is de bedoeling dat het college deze eind mei vaststelt.

Breda, 4 april 2007

Te downloaden:

* nota commentaar Waterdonken etc..pdf