Gemeente Breda

Gemeente Breda pakt tekort aan woningen voor seizoensarbeiders aan

De gemeente Breda wil het tekort aan tijdelijke woningen aanpakken. Ze wil de woningcorporaties stimuleren om ook huurwoningen voor tijdelijke bewoning te realiseren.

Daarnaast moet het op beperkte schaal mogelijk worden dat een werkgever tijdelijke krachten op eigen terrein onderdak biedt. Dit staat in de nota `Tijdelijk (werken en) wonen in Breda', die het college van burgemeester en wethouders gisteren, dinsdag 3 april, heeft vrijgegeven voor consultatie.

In de gemeente Breda bestaat een tekort aan tijdelijke woningen voor buitenlandse seizoensarbeiders. Dit terwijl - sinds het opengaan van de Europese grenzen - steeds vaker buitenlandse seizoensarbeiders worden ingezet in met name de land- en tuinbouw.

Bij voorkeur binnen bebouwde kom

In principe wil de gemeente Breda dat er zo min mogelijk woningen in het buitengebied bij komen. Daarom onderzoekt de gemeente samen met de woningcorporaties waar er binnen de bebouwde kom extra woonruimte voor tijdelijke bewoning kan komen.

Daarnaast mogen land- en tuinbouwbedrijven buiten de bebouwde kom maximaal veertig medewerkers huisvesten. Dit kan in bestaande bedrijfsgebouwen, de bedrijfswoning of in stacaravans of woonunits op het eigen terrein. Dit is alleen mogelijk voor bedrijven die maximaal zes maanden per jaar gebruik maken van seizoensarbeiders. Het gaat dan om bijvoorbeeld telers van prei, kool, aardbeien, asperges, komkommers of tomaten.

Tijdelijke arbeidskrachten mogen niet worden ondergebracht in tenten, toercaravans en zeecontainers op het bedrijfsterrein, in gebouwen en gebouwencomplexen buiten het bedrijfsterrein, in vakantieparken en op campings.

Consultatie

Met dit beleidsvoorstel sluit Breda aan bij het provinciale beleid en het gemeentelijke beleid van Etten-Leur. Het voorstel is nu vrijgegeven voor consultatie. De gemeente gaat het beleidsvoorstel ook nog bespreken met de Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie voor Boeren en Tuinders (ZLTO). Pas na deze consultatieperiode wordt het definitieve beleid door de gemeenteraad bepaald.

Breda, 4 april 2007