Gemeente Hilversum

Meer verkeersremmers in Definitief Ontwerp voor Gijsbrecht van Amstelstraat

4 april 2007
Op basis van de inspraak kiest het College van Burgemeester en Wethouders voor meer verkeersremmende maatregelen rond de als gevaarlijk beoordeelde kruisingen van de Gijsbrecht van Amstelstraat met de Neuweg en de Bosdrift. Ging het Voorlopig Ontwerp uit van plateaus op de kruisingen, in het definitieve plan worden per kruising twee plateaus op de Gijsbrecht van Amstelstraat voorgesteld vlak voor de kruisingen en twee 30-km-drempels voor en na de kruisingen op de radialen Bosdrift en Neuweg. Het College acht een uitzondering op de regel dat op radialen geen 30-km-drempels worden aangelegd, gewenst om te bereiken dat ook autoverkeer op de Bosdrift en de Neuweg met een lagere snelheid de kruisingen passeert.

Fietspaden uitbuigen
Bovendien worden de fietspaden van de Bosdrift op de kruising uitgebogen, zoals nu al bij de Neuweg. Net als de zebra's worden ze over de plateaus gelegd. Daardoor kunnen automobilisten op de Gijsbrecht van Amstelstraat hun aandacht verdelen. Ze rijden het plateau op, kunnen zich daar eerst concentreren op de overstekende fietsers en voetgangers, rijden het plateau af en kunnen zich dan voor de stopstreep richten op het autoverkeer dat op de Neuweg en de Bosdrift met een lagere snelheid de kruising passeert. Dat op die wegen ook na de kruising nog een drempel is voorzien, is om te voorkomen dat automobilisten bij de kruising al weer het gaspedaal intrappen.

Extern advies
Het College baseert de voorstellen op een extern advies van verkeersbureau Louis Postma. Dat heeft de verkeersbewegingen op de beide kruisingen alsook mogelijke oplossingen geanalyseerd. Het omdraaien van de voorrang op de kruisingen ziet het verkeersbureau niet als een reële oplossing. Wel is er sprake van een allureschil tussen de Gijsbrecht van Amstelstraat en de radialen. Daarom wordt de Gijsbrecht bij de kruisingen versmald door de bestaande middengeleiders op te heffen.

Verdere procedure/uitvoering
Het Definitieve Ontwerp wordt op maandag 23 april 2007 besproken door de raadscommissie Verkeer en Buurt. De herinrichting van de kruising Gijsbrecht/Bosdrift staat gepland voor eindjuni/begin juli; de kruising met de Neuweg wordt na de schoolvakantie aangepakt.