Gemeente Hilversum

Schooltheater als middel tegen schulden

4 april 2007
De schuldenproblematiek neemt hand over hand toe. Veel mensen die in armoede leven hebben schulden. Dat weten we uit onderzoek. Uit (landelijk) onderzoek blijkt ook dat steeds meer jongeren steeds jonger met schuldenproblematiek in aanraking komen. Dit betekent dat veel jongeren gemiddeld meer uitgeven dan er binnenkomt.

Dit is een van de nieuwe zorgen voor vele ouders met schoolgaande kinderen.
Hoe moet je hiermee omgaan?
Goed omgaan met geld kun je leren.
Maar hoe doe je dit?

De gemeente Hilversum bestrijdt met alle mogelijke middelen armoede. Een van de middelen is preventie: zo vroeg mogelijk leren omgaan met geld.
De scholen voor voortgezet onderwijs kunnen hieraan iets doen. Ze hebben in hun lesprogramma vaak ook aandacht voor dit soort onderwerpen.

De gemeente Hilversum heeft een aanbod gedaan aan de scholen voor voortgezet onderwijs om gebruik te maken van schooltheater. KlasseKunst heeft voor dit doel, in samenwerking met het NIBUD, een voorstelling geproduceerd onder de naam 'de Verleiding'. De theatervoorstelling stimuleert jongeren bewust om te gaan met geld. Jongeren worden speels uitgedaagd om over hun consumentengedrag na te denken. Het stuk is gebaseerd op tv-programma's waarin mensen zich laten verleiden alles te doen voor geld. Met humor wordt aan jongeren duidelijk gemaakt: geld uitgeven heeft gevolgen!

De meeste scholen voor voortgezet onderwijs in Hilversum maken gebruik van het aanbod van de gemeente.
De Verleiding wordt op de scholen voor voortgezet onderwijs in Hilversum tot aan de zomervakantie 19 keer opgevoerd.