Gemeente Enkhuizen

4 April 2007

College besluit tot aanpassingen reorganisatiebesluit cluster Beheer

Naar aanleiding van het advies dat de Ondernemingsraad van Enkhuizen heeft uitgebracht over de voorgenomen reorganisatie van het cluster Beheer heeft het College van Burgemeester en Wethouders op 3 april 2007 besloten het voorgenomen besluit op onderdelen te wijzigen. Het College is van mening, dat met deze wijzigingen tegemoet gekomen wordt aan de kritiek van de OR op de reorganisatie.

De Ondernemingsraad van Enkhuizen heeft advies uitgebracht over de voorgenomen reorganisatie van het cluster Beheer. De OR heeft in het advies aangegeven, dat zij niet akkoord kan gaan met de wijze waarop de reorganisatie wordt vormgegeven. De OR is van mening dat de reorganisatie te veel en te grote gevolgen heeft voor het personeel. Tevens is de OR van mening dat het uitbesteden van taken te veel risicos oplevert, omdat het gewenste kwaliteitsniveau van het beheer van de openbare ruimte door de raad nooit is vastgesteld.

Het College heeft nu het voornemen om een aantal wijzigingen aan te brengen in het eerdere voorgenomen besluit tot reorganisatie:

. medewerkers van het cluster Beheer die gebruik kunnen maken van de FPU regeling, krijgen de garantie op het behoud van een dienstverband binnen de gemeente;

· het College wil de taken Groen en Reiniging uitbesteden aan een bedrijf met een rechtspositie gelijk aan die van de gemeente Enkhuizen voor een eerste contractperiode van een aantal jaar. Dat betekent dat pas na de eerste contractperiode de volledige openheid van de markt gezocht wordt;

· voor het uitbesteden van de overige taken geldt, dat de medewerkers van de gemeente Enkhuizen door de externe partners in dienst genomen dienen te worden. Dit was al het uitgangspunt, maar dit wordt nu als voorwaarde geformuleerd;

· ook wil het College medewerkers de gelegenheid bieden om werkzaamheden voor de gemeente Enkhuizen als zelfstandige op te pakken;

· ten slotte zet het College in op het laten vaststellen van het kwaliteitsniveau van het beheer van de openbare ruimte en de bijbehorende budgetten door de raad. Het College zal niet tot uitbesteding van werkzaamheden overgaan, voordat het kwaliteitsniveau met betrekking tot het beheer van de openbare ruimte door de raad is vastgesteld.

Het College is van mening dat de aanpassingen op het voorgenomen besluit tegemoet komen aan de door de OR geformuleerde kritiek. Jan Baas: De OR vraagt met name aandacht voor de sociale kanten van de reorganisatie. Het College heeft die boodschap goed begrepen en het OR advies vertaald in deze aanpassingen. Het originele reorganisatiebesluit wordt hiermee zodanig aangepast, dat de scherpe randjes van het besluit af zijn.

Voordat het College een definitief besluit neemt, wordt de reorganisatie besproken met de raad in de commissie BOFS op 16 april 2007.
Postbus 11
1600 AA Enkhuizen
T 0228 - 360 100
F 0228 - 313 312
stadhuis@enkhuizen.nl