Het Nederlandse Rode Kruis

03 april 2007
Internationale dag voor landmijnenactie

Wereldwijd liggen er nog miljoenen actieve landmijnen onder de grond. Landmijnen zijn blinde wapens. Ze maken geen onderscheid tussen een soldaat of een spelend kind en ontploffen bij de minste aanraking. Ieder jaar komen duizenden mensen in een mijnenveld terecht, raken verminkt of komen om. Gelukkig is het gebruik van mijnen die tegen mensen zijn gericht volgens het humanitair oorlogsrecht verboden. Er is in 1997 een verdrag gesloten dat het gebruik van landmijnen verbiedt, het Verdrag van Ottawa.

Aantal slachtoffers gedaald
Het opsporen en ruimen van mijnenvelden is een tijdrovende en gevaarlijke klus. Pas daarna kan de grond opnieuw worden gebruikt, bijvoorbeeld voor landbouw of veeteelt. De strijd tegen landmijnen is echter nog lang niet gestreden. Het zal nog tientallen jaren duren voordat alle mijnen zijn geruimd. Maar het aantal nieuwe slachtoffers van landmijnen is in de laatste jaren aanzienlijk gedaald.

Andere oorlogsresten
Maar ook andere soorten munitie die achterblijft na een conflict, zoals clusterbommen, maken veel slachtoffers. Hierover is in 2003 een verdrag tot stand gekomen. Dit verdrag zegt dat de partijen bij het verdrag alle onontplofte munitieresten die een gevaar vormen voor burgers, vredesmachten, en humanitaire hulpverleners moeten opruimen na een gewapend conflict. Nederland is sinds 1 juni 2005 ook partij bij dit verdrag. Er zijn aparte onderhandelingen bezig om het gevaar van clustermunitie voor de burgerbevolking nog meer in te dammen.

3FM Serious Request
De jaarlijkse actie van 3FM en het Rode Kruis stond afgelopen december in het teken van de slachtoffers van landmijnen. In totaal bracht deze actie in Nederland en óók in België in totaal meer dan 5 miljoen op! Het Rode Kruis kan met deze bijdrage hulp verlenen in meer dan 30 landen met medische behandelingen, het verzorgen van protheses, het signaleren van risicogebieden en het activeren van de plaatselijke overheden. Daarnaast blijft het Rode Kruis landen oproepen om geen mijnen meer te gebruiken en mijnenvelden te ruimen.