Gemeente Den Haag

Datum
4 april 2007

Miljoenen voor actieplan wijkcultuur

"De vonk die overslaat"

Meer inwoners van Den Haag laten deelnemen aan cultuur en het publiek motiveren meer cultuurinstellingen en festivals te bezoeken. Dat is het doel van het Actieplan Wijkcultuur dat vandaag op initiatief van De Haagse cultuurwethouder Jetta Klijnsma naar de gemeenteraad is verzonden. In het actieplan, met de titel 'De vonk die overslaat', staat een intensievere samenwerking tussen culturele instellingen met organisaties die zich van oorsprong niet op cultuur richten centraal. Zo wordt voorgesteld om in de toekomst in wijkbibliotheken, buurthuizen en op scholen en sportverenigingen meer mensen te laten profiteren van het cultuuraanbod. Op die manier kunnen twee doelgroepen die nu minder gebruik maken van het cultuuraanbod, jongeren en nieuwe Hagenaars, beter worden bereikt. Het college van burgemeester en wethouders wil hier structureel 1 miljoen euro per jaar voor uittrekken. Voor de jaren 2007 tot en met 2009 wordt voorgesteld nog eens een extra bedrag van 5 miljoen te investeren.

Divers en laagdrempelig

Het college van b&w streeft zowel naar verbreding als naar verdieping. Enkele concrete voornemens zijn: het versterken van verbindingen tussen de cultuurwereld en de wijken; investeren in de sociale infrastructuur; onverwachte confrontaties en culturele coalities realiseren en gerichte subsidies voor initiatieven die bijdragen aan de in het plan beschreven doelstellingen. Het cultuuraanbod moet divers en laagdrempelig zijn: voor ieder wat wils én bij voorkeur in de eigen wijk. Daarnaast is talentontwikkeling een belangrijk thema van het Haagse cultuurbeleid. Jetta Klijnsma, wethouder cultuur: "De traditionele cultuurinstellingen in Den Haag spelen daarbij een belangrijke rol, zoals orkesten, theatergezelschappen, musea en amateurverenigingen. Maar ook wijkorganisaties die zich van oorsprong niet op cultuur richten kunnen een belangrijke rol spelen. Die samenwerking is niet altijd vanzelfsprekend, daarom willen we een handje helpen."

Concrete Acties.

De wethouder presenteerde in november 2006 de nota 'Met een open blik'. Hierin staat de cultuurvisie van de gemeente. Deze visie is de afgelopen maanden uitgebreid besproken met Haagse culturele organisaties. Deze gesprekken hebben geleid tot het actieplan 'De vonk die overslaat'. Hierin staan de concrete acties voor de komende twee jaar.

Een van die acties is het benoemen van een 'makelaar wijkcultuur'. Hij of zij gaat het contact leggen tussen de Haagse wijken en culturele instellingen. Waar nodig slaat de makelaar wijkcultuur nieuwe bruggen. Om dit te kunnen doen moet deze persoon goed bekend zijn met de sociale infrastructuur van de stad. De makelaar wijkcultuur ondersteunt cultuurinstellingen en wijkorganisaties bij het indienen van projectvoorstellen en subsidieaanvragen. Ook denkt de makelaar mee over de communicatie van de nieuwe initiatieven.

Daarnaast wil de gemeente dat er bij Culturalis een loket komt om nieuwe cultuurmakers te ondersteunen en te professionaliseren. Ook wil Den Haag, onder de noemer 'Kosmopolis Den Haag' mensen met uiteenlopende etnische achtergronden samenbrengen voor ontmoetingen, debat en dialoog. Hiervoor wordt nadrukkelijk de samenwerking met de Haagse kunstinstellingen gezocht. Om dit alles te verwezenlijken wordt voorgesteld het budget voor de subsidie Culturele Projecten te verhogen. Bij het toekennen van de subsidies zal onder meer gekeken worden naar de marketingstrategie. Ook cultuureducatie, met name voor kinderen en jongeren die niet via hun ouders in aanraking komen met cultuur, moet een impuls krijgen.

Voor meer informatie (uitsluitend voor de redactie): Bureau Voorlichting & Communicatie, Ilse Miltenburg, telefoon 070 - 353 2590 Bestuursvoorlichter van wethouder Jetta Klijnsma, Koos Maarleveld, 06 - 212 787 84

De nota 'Met een open blik' (november 2006) en het actieplan 'De vonk die overslaat' (maart 2007) zijn in te zien op www.denhaag.nl/cultuur.

KM/CL/07/62