Gemeente Den Haag

Datum
4 april 2007

Hotspotrapportage juli-december 2006:

Aantal plekken met overlast blijft dalen in Den Haag

In 2003 is begonnen met de aanpak van 27 plekken in de stad waar al langere tijd sprake is van veel criminaliteit en overlast, de zogeheten 'hotspots.' Op dit moment kent Den Haag nog 19 hotspots. Uit de hotspotrapportage blijkt dat de situatie op de verschillende hotspots vooruit gaat.

Van de huidige lijst met hotspots worden er drie afgevoerd; de Waldorpstraat, het Notenplein en de Dierenselaan. Er wordt eén nieuwe hotspot toegevoegd, het winkelcentrum in de wijk 'Singels' in Ypenburg. Het gaat hier vooral om jongerenoverlast. Het totaal aantal hotspots komt daarmee op 17.

Uit het halfjaarlijkse onderzoek onder de bewoners van de verschillende hotspots blijkt dat 30% van het aantal ondervraagden bekend is met de hotspotaanpak. Dit is bijna een verdubbeling ten opzichte van een half jaar geleden (17%). Verder is de ontwikkeling van het veiligheidsgevoel op de hotspots verbeterd. 91% vindt de buurt even veilig of veiliger, terwijl 9% de situatie als onveiliger ervaart dan voorheen. Het verbeteren van het veiligheidsgevoel is een taak van zowel de gemeente als de buurtbewoners zelf. Ruim de helft van de respondenten vindt zichzelf betrokken.

Hotspots zijn plekken in de stad waar al langere tijd sprake is van veel criminaliteit en overlast. De gemeente Den Haag noemt deze plekken hotspots op basis van reacties en klachten van omwonenden en politiecijfers over aangiften van misdrijven en aanhoudingen. Pleinen en straten kunnen hotspot zijn, maar ook plantsoenen, parken en winkelgebieden. Deze plekken krijgen gedurende een langere periode een intensieve aanpak. De samenwerkende partijen herstellen de normale situatie op de hotspots. De lijst met hotspots is dynamisch. Dat wil zeggen dat plekken waar criminaliteit en overlast toenemen, worden toegevoegd aan de lijst. Hotspots waar de situatie duidelijk is verbeterd, worden van de lijst afgevoerd. De politie en gemeente blijven deze plekken vanzelfsprekend goed in de gaten houden.

Veiligheidsplan
De aanpak van de hotspots maakt onderdeel uit van het plan 'Een veilig Den Haag (2): een opdracht aan alle Hagenaars'. Dit plan beschrijft hoe Den Haag werkt aan veiligheid. In 2010 moeten de criminaliteit en overlast met 20-25% zijn gedaald en de Hagenaar zich veiliger voelen. Voor de gemeente Den Haag is dit een belangrijke prioriteit.

Voor nadere informatie (uitsluitend voor de redactie): Directie Voorlichting en Externe Betrekkingen, Gerben v.d. Berg, tel. 070 - 353 2032

GvdB/CL/07/64