Ingezonden persbericht


Persbericht

Amsterdam, 4 april 2007

Wethouder Gehrels geeft Cultureplayer groen licht

Subsidie voor online distributie Amsterdamse cultuur

Vandaag geeft de wethouder voor Kunst en Cultuur van Amsterdam, Carolien Gehrels, het officiële startsein voor het Cultureplayer project. In dit project werken 11 grote gerenommeerde Amsterdamse culturele instellingen samen aan de online distributie van hun content. Dit proces zal geleid worden door het internationaal bekroonde Fabchannel.com, dat sinds 1999 concerten in Paradiso en Melkweg op het internet uitzendt.

Binnen Cultureplayer vallen de openbare bibliotheek van Amsterdam, het Rijksmuseum, IDFA, de Meervaart en haar jongeren studio West, het Concertgebouw en het Concertgebouw Orkest, de Stadsschouwburg, Carré, het Van Gogh Museum, De Nederlandse Opera en het Muziektheater. Zij zullen hun content in beeld en geluid beschikbaar maken op het internet.

Fabchannel zal de ervaring die het de afgelopen jaren heeft opgedaan op het gebied van techniek, rechten en de ontwikkeling van businessmodellen beschikbaar stellen aan de deelnemende organisaties. Zij krijgen de mogelijkheid hun internetstrategie te ontwikkelen, cultuur voor een breed publiek toegankelijk te maken, een internationaal publiek te bereiken en Amsterdams positie als culturele stad in de wereld te versterken.

In het beste geval zullen organisaties, net als Fabchannel, nieuwe inkomstenbronnen weten aan te boren door de koppeling van content aan onder andere advertentie- en sponsormodellen.

Eerder dit jaar lanceerde Fabchannel de Fabplayer. Een interactieve videoplayer waarmee iedere internetgebruiker de concerten in het Fabchannel archief gemakkelijk in zijn haar site, profiel of blog kan plaatsen en zo zonder moeite een eigen concert kanaal kan beginnen. Doordat de Fabplayer gemakkelijk in elke site te integreren is, biedt het vele mogelijkheden voor allerlei soorten content en instellingen.

http://www.cultureplayer.nl

Over Fabchannel.com:
Fabchannel.com zendt concerten in Paradiso en Melkweg uit over het internet, in beeld en geluid. Met een archief van meer dan 700 volledige concerten is Fabchannel 's werelds grootste live muziekplatform. Op www.fabchannel.com biedt Fabchannel muziekliefhebbers, zowel live als on demand gratis videoregistraties van artiesten zoals Cold War Kids, Duke Special, Stereophonics, Little Man Tate, Bloc Party en Thomas Dybdahl.

Fabchannel vormt een internationaal promotiekanaal voor artiesten en live muziek. Er wordt over de hele wereld veel goede muziek gemaakt, waarvan het merendeel geen aandacht krijgt van de grote media en onopgemerkt blijft bij de liefhebbers. Fabchannel wil bekendheid geven aan die muziek die in de 'conventionele' (radio, tv en gedrukte) media niet aan bod komt, door deze muziek beschikbaar te stellen aan muziekliefhebbers over de hele wereld.

Fabchannel werd in 1999 opgericht vanuit Paradiso. Met vertrouwen in het idee en de hulp van toegewijde vrijwilligers met een passie voor muziek en techniek, groeide Fabchannel uit tot winnaar van de Webby Award voor beste muziek website ter wereld 2006.

http://www.fabchannel.com
http://www.fabchannel.com/blog
http://www.myspace.com/fabchannel
http://www.fabchannel.com/logo