VVD


4-4-2007

"DigiD is geen kopje suiker!"

"Het is onaanvaardbaar dat het mogelijk is belastingaangifte te doen met de strikt persoonlijke DigiD-code van je buurman.

Dit lijkt wel een oproep tot fraude" Dit zegt Ineke Dezentjé Hamming-Bluemink (VVD) in reactie op het nieuws dat de Belastingdienst zou adviseren de belastingaangifte te doen met de digitale handtekening van iemand anders, wanneer men de eigen code kwijt is of deze niet op tijd heeft geactiveerd.

Dezentjé Hamming heeft via schriftelijke vragen opheldering gevraagd aan de bewindspersonen van Binnenlandse Zaken en Financiën. Volgens de liberale heeft het doen van aangifte met andermans DigiD kwalijke gevolgen voor de privacy en ook de veiligheid van de persoonsgegevens die via de DigiD worden aangeleverd.
`Een digitale handtekening verliest zijn waarde als deze niet gekoppeld is aan één unieke naam. Bovendien bestaat het gevaar dat mensen met de DigiD van een ander zijn of haar gegevens zouden kunnen veranderen.", aldus Dezentjé Hamming.
Het ministerie van Binnenlandse Zaken heeft inmiddels bevestigd dat de Belastingtelefoon heeft geadviseerd om de DigiD van iemand anders te gebruiken. Maar dit beleid zou alweer zijn gewijzigd. Toch blijft het nog steeds mogelijk om aangifte te doen met de DigiD van iemand anders. De VVD wil van de bewindspersonen weten of daarmee geen sprake is van fraude en hoe misbruik van de DigiD kan worden voorkomen. Dezentjé Hamming:"De DigiD-code zou minstens zo veilig als een pincode moeten zijn, en deze leen je ook niet van je buurman. Het is immers geen kopje suiker!"

Woensdag 4 april 2007

Voor nadere informatie: i.dezentjehamming@tweedekamer.nl