Ministerie van Buitenlandse Zaken

Staatssecretaris Timmermans vindt bondgenoot bij de SER

04 apr 2007 | Op woensdag 4 april ontving staatssecretaris voor Europese Zaken, Frans Timmermans uit handen van de voorzitter van de Sociaal Economische Raad, Alexander Rinnooy Kan de SER-Verklaring over 50 jaar Europese verdragen. "Wij willen uw bondgenoot zijn in de discussie voor een beter Europa", aldus Rinnooy Kan Staatssecretaris Timmermans en Rinnooy Kan

In de verklaring staat het voornemen van de SER om blijvend betrokken te zijn bij het Europese integratieproces. De SER staat achter de ambitie van het kabinet om te streven naar een breed draagvlak voor verdergaande Europese samenwerking. Staatssecretaris Timmermans was verheugd over dit aanbod. "Een dergelijke uitgestoken hand neem ik graag aan," verklaarde Timmermans. Hij benadrukte dat de SER-verklaring goed aansluit bij de wens van het kabinet om maatschappelijke partners actief bij de discussie over de toekomst van Europa te betrekken. In de verklaring wordt onderstreept dat de SER al vijftig jaar voorstander is geweest van Europese integratie. "Marktintegratie en beleidsintegratie was en is essentieel voor onze maatschappelijke welvaart.", zo staat in de Verklaring te lezen.

Ook wordt het unieke karakter van de Europese samenwerking benadrukt: "de Europese Unie is veel meer dan een samenwerkingsverband tussen staten." De SER vindt het belangrijk dat de verworvenheden en toekomstmogelijkheden van 50 jaar EU over een zo breed mogelijk draagvlak bij de burger beschikken. Rinnooy Kan omschreef de verklaring dan ook als "een hartekreet voor betrokkenheid bij het Europees ideaal". Timmermans en Rinnooy Kan spraken af de komende tijd nader te overleggen over onderwerpen als publieke diensten, `sociaal Europa' en de wijziging van de Europese Verdragen. Rinnooy Kan onderschreef de mening van het kabinet dat een wijziging van de Europese spelregels in de vorm van een Verdragswijziging noodzakelijk is in een Europa van 27 lidstaten.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl