SGP


04 - 04 - 07 | SGP stelt vragen over subsidie voor videoclip die begrip kweekt voor radicalisering moslimjongeren

De overheid moet niet meebetalen aan videoclips waarin begrip wordt gekweekt voor radicalisering. Dat stelt SGP-fractievoorzitter Van der Vlies in vragen aan het kabinet. Achtergrond van de SGP-vragen is dat de ministeries van Onderwijs en Economische Zaken subsidie hebben gegeven aan de rapper Salah Edin. De Marokkaans-Nederlandse rapper maakte een videoclip waarin hij uitlegt hoe hij steeds verder radicaliseert. De clip is gesubsidieerd uit het TAX-videoclipfonds. De SGP vindt het dat overheidsgeld niet besteed moet worden om zelfs maar de schijn te wekken radicalisering te legitimeren. De boodschap van de door salah Edin gemaakte clip staat haaks op het streven van het kabinet om de spanningen in de samenleving te verminderen.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de minister van Economische Zaken over subsidie ten behoeve van videoclips

Vraag 1
Hebt u kennis genomen van de videoclip van Salah Edin over het thema radicalisering?

Vraag 2
Is het juist dat deze clip door middel van het TAX-videoclipfonds wordt gesubsidieerd door de ministeries van OCW en EZ? In welke verhouding staan het TAX-videoclipfonds en de genoemde departementen tot elkaar?

Vraag 3
Hoe beoordeelt u de bewuste clip? Wat vindt u ervan dat deze clip alle begrip toont voor radicalisering en het daarmee lijkt te rechtvaardigen?

Vraag 4
Deelt u de opvatting van de woordvoerder van het TAX-videoclipfonds dat de clip van Edin moet worden aangemerkt als artistiek hoogwaardig en zodoende de videoclips in Nederland ânaar een hoger niveauâ tilt?

Vraag 5
Is artistieke hoogwaardigheid het enige criterium aan de hand waarvan subsidies door het TAX-videoclipfonds worden toegekend? Dienen artistieke uitingen die de videoclips naar een hoger niveau moeten tillen naar uw mening ook niet aan andere criteria te voldoen?

Vraag 6
Welke criteria hanteert u in het algemeen bij subsidiëring van kunstuitingen? In hoeverre ziet u het subsidiëren van videoclips als een taak van de overheid? Hoe wordt gegarandeerd dat tal van bestaande ranzige clips niet door de overheid worden gesubsidieerd?

Vraag 7
Is de regering bereid de subsidiëring door middel van het TAX-videoclipfonds in te trekken, dan wel de criteria voor de verdeling van subsidies zodanig te herzien dat de suggestie van de legitimiteit van radicalisering niet meer met behulp van overheidsmiddelen wordt ondersteund?

Vraag 8
Op welke manier zet u zich in om het vertonen van clips die haaks staan op het bevorderen van een vreedzame samenleving tegen te gaan?

De Pers, d.d. 3 april 2007, p. 6.

SGP stelt vragen over subsidie voor videoclip die begrip kweekt voor radicalisering moslimjongeren