SGP


04 - 04 - 07 | SGP wil onderzoek kabinet naar 'zelfstandig wonen' van gehandicapten

De SGP wil dat het kabinet maatregelen neemt om te voorkomen dat gehandicapten die 'in de wijk' wonen vereenzamen. SGP-fractievoorzitter Van der Vlies heeft hierover vragen gesteld aan staatssecretaris Bussemaker van VWS. De SGP'er stelde zijn vragen naar aanleiding van het bericht dat de Twentse Zorgcentra (TZC) ongeveer honderd verstandelijk gehandicapten die nu nog zelfstandig wonen weer terughaalt naar de hoofdvestiging. Van der Vlies wil dat de regering een onderzoek instelt naar wat er wel en wat er niet mogelijk is voor gehandicapten.

Schriftelijke vragen van het lid Van der Vlies (SGP) aan de staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport over het terugbrengen van gehandicapten uit de wijken naar een instelling. 4 april 2007

Vraag 1
Hebt u kennis genomen van het bericht dat een instelling voor verstandelijk gehandicapten zoân honderd personen terugbrengt vanuit de wijk naar het terrein van de instelling?

Vraag 2
Wat vindt u van een dergelijke ontwikkeling?

Vraag 3
Herkent u het door deze zorginstelling gesignaleerde probleem dat cliënten in woonwijken vereenzamen, omdat zij weinig contacten in de wijk hebben of de straat niet op durven?

Vraag 4
Leeft dit probleem breder binnen de sector van de zorg voor verstandelijk gehandicapten? Bent u bereid hier onderzoek naar te verrichten?

Vraag 5
Neemt u concrete maatregelen om te voorkomen dat vereenzaming als gevolg van het door u gevoerde beleid van extramuralisering optreedt? Welke maatregelen?

Vraag 6
Ziet u in het voorstel en de motivering van deze instelling reden om het beleid rond extramuralisering te heroverwegen? Bent u bereid om meer ruimte te bieden voor een beleid dat uitgaat van het belang van de cliënten boven een beleidsdoel als extramuralisering? Zo niet, wat is hiervoor de reden?

SGP wil onderzoek kabinet naar 'zelfstandig wonen' van gehandicapten