Rijksvoorlichtingsdienst

Aanvulling op persbericht nr. 42 van 5 maart 2007

Prof. mr. pieter van vollenhoven opent tentoonstellling 'berlin drama' met overhandigen rapport staatscommissie uit 1909

Prof. mr. Pieter van Vollenhoven opent hedenmiddag m et het overhandigen van het 'Rapport van de Staatscommissie voor verbeteringen van het reddingswezen op de Nederlandse kusten' uit 1909 de tentoonstelling Het Berlin Drama in het Maritiem Museum in Rotterdam. Het is dit jaar honderd jaar geleden dat de veerboot 'Berlin' voor de kust van Hoek van Holland verging waarbij 128 opvarenden zijn verdronken.

Het rapport bevat een analyse van de organisatie van het reddingswezen op dat moment, voorstellen voor verbetering van het functioneren van de bestaande reddingsmaatschappijen en de fusiemogelijkheden. Daarnaast worden voorstellen gedaan voor verbetering van de materiële uitrusting en de ligging van de reddingsstations.

Prins Hendrik werd in 1907 benoemd tot lid en voorzitter van de staatcommissie en in 1909 werd het rapport aan Koningin Wilhelmina aangeboden. Dit in perkament ingebonden exemplaar, afkomstig uit het Koninklijk Huisarchief, wordt vanmiddag door de heer Van Vollenhoven als bruikleen voor de duur van de tentoonstelling aangeboden.

Noot voor redacties (