Gemeente Twenterand


Brandweerkorpsen werken samen aan veiligheid

Het werk van de brandweer is al lang niet meer alleen het blussen van branden. Er zijn tegenwoordig zoveel specialismen, dat de brandweerkorpsen van de gemeenten Almelo en Twenterand hebben besloten hun krachten te bundelen. Per 1 juni vormen ze samen het brandweercluster Noord. Daarna gaan ze onderzoeken of de korpsen helemaal kunnen worden samengevoegd en wat de mogelijkheden zijn van gezamenlijke huisvesting.

Commandant van de brandweer in Twenterand is Ronald Pellewever en zijn collega in Almelo is Ivonne Seuters. Zij zien veel voordelen in samenwerken. Ronald Pellewever: "Bijvoorbeeld bij het uitdenken van oefeningen. Daar komt veel voorbereiding bij kijken." Almelo en Twenterand werken al samen op het gebied van oefeningen. Zo is er een gezamenlijke officier die zorgt voor de coördinatie. Kleine oefeningen werden tot nu toe apart gehouden, maar grote oefeningen werden al samen uitgevoerd. Vorig jaar werd in Vriezenveen nog een grote brand nagespeeld waarbij gevaarlijke stoffen een rol speelden.

Ook op andere terreinen biedt samenwerken veel voordelen. Ivonne Seuters: "Taken als preventie en pro actie (zie kader red.) vereisen veel specifieke kennis en vaardigheden. Als je samenwerkt kun je elkaar versterken en kun je meer specialisme ontwikkelen." Klinkt logisch, waarom is dat niet eerder bedacht? Ivonne Seuters: "Omdat vanuit de geschiedenis ieder brandweerkorps zijn eigen cultuur had. De laatste tien jaar is er echter veel veranderd en zijn we over onze eigen grenzen gaan kijken. Ik wil niet zeggen dat we uniek zijn, maar vergeleken met andere regio's zijn we hier heel goed bezig."

Preventie en pro actie
Preventie is het voorkomen van ongelukken in bestaande gebouwen. Scheidingsmuren moeten bijvoorbeeld een half uur lang brandwerend zijn. Pro actie betekent dat de brandweer vanaf de start is betrokken bij ontwikkelingen. Bij zoiets belangrijks als het maken van het Binnenstadsplan is altijd iemand aanwezig van de brandweer.