Partij van de Arbeid

Den Haag, 04 april 2007

Vragen van het lid Spekman (PvdA) aan de minister en de staatssecretaris van Justitie

over aangifte van mensenhandel.


1. Bent u bekend met het feit dat een ex-alleenstaande minderjarige vreemdeling (amv) die aangifte wilde doen van mensenhandel en die in plaats daarvan zelf werd gearresteerd omdat haar aangifte vals zou zijn en hiaten bevatte door de politierechter is vrijgesproken van het doen van valse aangifte en dat de politierechter heeft geoordeeld dat 'de verklaring van verdachte dat zij het gevoel heeft bij het doen van deze aangifte niet serieus te zijn genomen de politierechter voorkomt als een understatement' ?


2. Deelt u de mening van de PvdA-fractie dat het van cruciaal belang is dat de politie van diegenen die aangifte willen doen van mensenhandel altijd eerst hun volledige aangifte opneemt, ook gezien het feit dat verklaringen van slachtoffers van mensenhandel vaak in eerste instantie inconsequenties vertonen?


3. Bent u het ermee eens dat het risico vermeden moet worden dat hulpverleningsinstellingen (vermoedelijke) slachtoffers van mensenhandel niet meer aanmoedigen om daarvan aangifte te doen, omdat er een kans is dat de slachtoffers zelf worden gearresteerd?


4. Deelt u de mening dat het zorgvuldig opgebouwde mensenhandelbeleid, dat erop is gericht de aangiftedrempel te verlagen door het bieden van adequate opvang en bescherming, staat of valt met het door de politie uiterst zorgvuldig omgaan met aangiften van mensenhandel dan wel met vreemdelingen die daarvan aangifte willen doen?


5. Op welke manier bent u van plan te voorkomen dat aangiften van (ex) amv's van mensenhandel worden verward met een asielaanvraag? Ziet u mogelijkheden om hiervoor aan te haken bij het Landelijk Expertisecentrum Mensenhandel en mensensmokkel en/of de Landelijke expertgroep Mensenhandel?


6. Bent u bereid om gezien de uitspraak van de politierechter de amv in de onder vraag 1 genoemde zaak een verblijfsvergunning te verlenen nu niet van haar kan worden verlangd dat zij nog een keer het proces van het doen van aangifte doormaakt?

Met vriendelijke groet,

Chantal Linnemann
Secretaresse Voorlichting

Tweede Kamer-fractie Partij van de Arbeid
Plein 2
K 117
Postbus 20018
2500 EA Den Haag
Tel: 070 318 2694
Fax: 070 318 2800
c.linnemann@tweedekamer.nl

Rechtbank Middelburg, politierechter, 3 april 2007, parketnummer 12/715105-07