Provincie Zuid-Holland

Vergadering Gedeputeerde Staten 3 april 2007

Dit is een populaire samenvatting van een selectie van onderwerpen uit de vergadering van Gedeputeerde Staten (GS) van 3 april. De vastgestelde besluitenlijst van deze GS-vergadering wordt één week na de vergadering op www.zuid-holland.nl gepubliceerd. De reeds gepubliceerde besluitenlijsten en agenda's van de GS-vergadering vindt u ook op deze website onder Stateninformatie.

Landbouw in gebieden met een natuurlijke handicap
GS hebben een subsidieregeling vastgesteld voor landbouw in gebieden met een natuurlijke handicap. Het gaat om diepliggende gebieden in de westelijke veenweide waar het voeren van een agrarisch bedrijf wordt bemoeilijkt door de bodemgesteldheid en de stand van het grondwater. Boeren die aan de voorwaarden voldoen kunnen in aanmerking komen voor een subsidie van maximaal 94 euro per hectare. Het gaat in totaal om 40.000 hectare verspreid over de Groene Hartprovincies. De regeling gaat vanaf 16 april in en geldt vooralsnog voor 2007 en 2008.

Subsidie aanleg rotonde Halve Raak in Boskoop
De provincie verleent een incidentele subsidie van 1.135.000 euro aan de gemeente Boskoop. De bijdrage is voor het opwaarderen van het sierteeltgebied rond Boskoop en gekoppeld aan het project N 207, aanleg van de rotonde Halve Raak. Dit project is in overleg met de provincie door de gemeente voorbereid en wordt dit jaar uitgevoerd. Omdat de provincie het belang van Boskoop als Greenport zeer belangrijk vindt, wordt deze subsidie verleend.

Bijdrage voor duurzaam veilige inrichting N 223
De provinciale weg N 223 in de gemeenten Westland en Midden-Delfland vormt de verbinding tussen het knooppunt Westerlee (einde van de A20) en de A4. Deze weg wordt de komende tijd flink onder handen genomen: de hoofdrijbaan wordt duurzaam veilig ingericht, er worden parallelwegen aangelegd, enkele kruisingen worden vervangen door rotondes en twee bruggen worden vervangen. De provincie geeft hiervoor een bijdrage van 11.814.058 euro. De totale kosten van het project bedragen 25.076.532 euro. Naast de provincie dragen Stadsgewest Haaglanden (11.943.812 euro) en de gemeenten Westland (972.961 euro) en Midden-Delfland (345.701 euro) bij.

Vragen over samenwerking met Suriname
Voormalig Statenlid de heer Callender (PvdA) heeft vragen gesteld over een eventuele samenwerking tussen Suriname en de provincie Zuid-Holland. De vragensteller wil weten of Zuid-Holland betrekkingen dient aan te gaan met Suriname. De gemeenten Den Haag en Rotterdam hebben contact opgebouwd met de republiek Suriname. De contacten zijn gericht op uitvoering van brandweer-, rampenbestrijding-, archief- stadsverfraaiing- en parkeerbeheerprojecten en kwaliteitsverbetering van de politie. Het overgrote deel van de Surinamers in Nederland, woont in de provincie Zuid-Holland. Naar schattingen tussen de 150 duizend en 250 duizend personen. In de beantwoording zegt het college dat Europa prioriteit heeft in het internationale beleid van de provincie. Ook onderhoudt de provincie Zuid-Holland geen relaties met buitenlandse regeringen, maar alleen met besturen van provincies.

Het volledige antwoord op PS-vraag 2072 staat uiterlijk een week na vaststelling van de antwoorden op www.zuid-holland.nlonder het kopje Stateninformatie.

Besluit aanmelding subsidie bij Europese Commissie ingetrokken Het besluit om de subsidie aan de Stichting Nieuwe bedrijvigheid Haaglanden Rijnland II aan te melden bij de Europese Commissie is ingetrokken. De subsidie van maximaal 255.500 euro is bestemd voor adviestrajecten voor 50 startende ondernemers. Het intrekken van het besluit tot aanmelding bij de Europese Commissie, is het gevolg van het toewijzen van de subsidie aan de begunstigden. In eerste instantie werd aangenomen dat de Stichting moest worden gezien als de begunstigde, maar een nadere beschouwing leidde tot de conclusie dat "de minimissteun" kan worden verleend aan de 50 begunstigde ondernemers. Hierdoor is het niet meer nodig deze subsidieverlening aan te melden. De Stichting dient er wel voor te zorgen dat de ondernemers een verklaring tekenen en deze aan de provincie ter beschikking te stellen.

Antidiscriminatievoorzieningen in Zuid-Holland
De provincie Zuid-Holland heeft zich verplicht een bijdrage te leveren aan de totstandkoming van een dekkend netwerk van antidiscriminatievoorzieningen in de provincie. Het Rijk is primair verantwoordelijk en de gemeenten voeren het beleid "in medebewind" uit. De rol van de provincie ligt vooral in het stimuleren van de samenwerking en de afstemming op regionaal niveau. De extra uitkering uit het Provinciefonds, die Zuid-Holland hiervoor in 2006 heeft ontvangen (ruim 450.000 euro), is inmiddels grotendeels als tweejarige projectsubsidie verleend aan twee Zuid-Hollandse Antidiscriminatie Bureaus met een groot regionaal dekkingsgebied. Het Bureau Discriminatiezaken in Den Haag met als werkgebied Haaglanden en Zuid-Holland Noord (rondom Leiden) heeft ruim 222.000 euro ontvangen. Radar in Rotterdam heeft - in samenwerking met Antidiscriminatie Bureau Dordrecht (Zuid-Holland Zuid) - een bedrag van 220.000 euro ontvangen. Binnenkort ondertekenen de Commissaris van de Koningin in Zuid-Holland en de verantwoordelijke minister hierover een convenant.

Subsidies

De gemeente Hendrik Ido Ambacht ontvangt een subsidie van 250.000 euro voor het project 'Ecologische verbindingszone nr. 70'; Connexxion ontvangt een subsidie van ruim 450.000 euro ten behoeve van sociale veiligheid in het openbaar vervoer voor de concessiegebieden Hoekse Waard/Goeree Overflakkee, Duin- en Bollenstreek/Leiden en Rijnstreek/Midden-Holland; De gemeente Zwijndrecht ontvangt een subsidie van 143.000 euro voor het BDU-project "Reconstructie Kerkweg". Last onder dwangsom
Bij overtredingen van wet- en regelgeving kan de provincie een 'last onder dwangsom' opleggen.

Van der Kooy Pijnacker BV krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer. O-I manufacturing B.V. te Leerdam krijgt een last onder dwangsom opgelegd wegens overtreding van de Wet milieubeheer. Het betreft het niet zo spoedig mogelijk melden van een ongewoon voorval aan het bevoegd gezag.


---