Ingezonden persbericht


Persbericht
CNV Stads- en streekvervoer (vakgroep van de CNV BedrijvenBond)

4 april 2007
------

CNV Stads- en streekvervoer houdt actievergaderingen:

Bond peilt actiebereidheid openbaar vervoer

De cao-onderhandelingen voor een nieuwe cao openbaar vervoer zijn op 26 maart stukgelopen. Daarom roept CNV Stads- en streekvervoer zijn leden op voor zogenoemde driekwartvergaderingen op 10 en 11 april in het land. Tijdens deze bijeenkomsten beslissen de leden of er actie gevoerd wordt voor een betere cao.

Het eindbod van de werkgevers is door de cao-commissie van CNV Stads- en streekvervoer van de hand gewezen: volstrekt onder de maat. CNV-onderhandelaar Wyb Kusters: "Werkgevers willen concurrentie op arbeidsvoorwaarden niet stoppen en schuiven de wensen van het CNV, voor een fatsoenlijke loonsverhoging, terzijde. De commissie vindt het verder volkomen onterecht dat werkgevers de rekening van de marktwerking op de eigen werknemers wil verhalen."

Volgens het werkgevers eindbod zouden premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen grotendeels voor rekening van werknemers komen. Na verrekening van de arbeidsongeschiktheidspremies blijft er van het loonbod van werkgevers nog geen 1,25 procent over dit jaar. "Het eindbod komt ook op andere punten in de verste verte niet in de buurt van wat de leden willen", aldus Kusters.

De bond wil een fatsoenlijke loonsverhoging van 3 procent, deels in een voor iedereen gelijk bedrag, in een cao voor één jaar. De toeslagen moeten ook met 3 procent stijgen. De premies voor arbeidsongeschiktheidsverzekeringen moeten voor rekening van de werkgever komen. Verder wil de bond concurrentie op arbeidsvoorwaarden voorkomen door de vorming van één cao voor het personenvervoer, te beginnen door de cao Openbaar Vervoer en de cao Multimodaal Vervoer per 1 januari 2008 samen te voegen. Arbeidsvoorwaardelijke problemen bij concessiewisselingen kunnen ermee worden opgelost. Er moet paal en perk aan het inhuren van personeel en de uitbesteding van werk worden gesteld. De bond adviseert zijn leden met acties in te stemmen.

CNV Stads- en streekvervoer kiest nooit lichtvaardig voor acties. Tijdens de bijeenkomsten wordt overlegd over de actievormen de bond wil namelijk wel trachten rekening te houden met de belangen van reizigers.

Voor nadere informatie

* Wyb Kusters, CNV-onderhandelaar Stads- en streekvervoer: 030 - 751 15 56 of 06 - 53 44 65 85;
* Nancy Abelskamp, persvoorlichter CNV BedrijvenBond: 030 - 751 15 47 of 06 - 22 39 29 64.

www.cnvbedrijvenbond.nl

Nancy Abelskamp
woordvoerder/ persvoorlichter
CNV BedrijvenBond
Tiberdreef 4
3561 GG Utrecht
030 - 751 1547
06 - 22 39 29 64

CNV BedrijvenBond, omdat het mensen raakt
www.cnvbedrijvenbond.nl

De CNV BedrijvenBond heeft een nieuw hoofdkantoor in Utrecht.

Samen met CNV Onderwijs, CNV Jongeren en de CNV Vakcentrale zijn we nu in één, nieuw pand gehuisvest.

Ons nieuwe adres en telefoonnummer zijn:

Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht

Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Telefoon: 030 - 751 10 07

E-mail: info@cnv.net

De CNV BedrijvenBond heeft een nieuw hoofdkantoor in Utrecht.

Samen met CNV Onderwijs, CNV Jongeren en de CNV Vakcentrale zijn we nu in één, nieuw pand gehuisvest.

Ons nieuwe adres en telefoonnummer zijn:

Tiberdreef 4, 3561 GG Utrecht

Postbus 2525, 3500 GM Utrecht

Telefoon: 030 - 751 10 07

E-mail: info@cnv.net